de Verloskundige

Student verloskundige Solange

Student verloskundige Solange Solange Candeias (22) is derdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar opleiding en alles wat daarbij komt kijken. En ze vertelt over haar werk als partusassistente (het ondersteunen van de verloskundige bij de bevalling) bij Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Ook lees je wat ze meemaakt als praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk. Volg Solange - vroedvrouw in spe- in haar blog.

Bevallingsverhalen

5 juli 2018

De vakantieperiode is aangebroken. Op de camping in Frankrijk geniet ik van een heerlijk ontspannen vakantie. Ik installeer mij op een tuinstoel naast mijn tent en open mijn gloednieuwe boek. Nadat ik twee pagina’s heb gelezen, komt de Nederlandse buurvrouw een praatje maken. Ze had mij vanochtend over verloskunde horen praten en werd direct enthousiast. Ze is net oma geworden en natuurlijk supertrots op haar pasgeboren kleinkind. Het duurt niet lang voordat ik tot in de detail weet hoe de bevalling van haar dochter is verlopen, inclusief haar eigen bevalling (van natuurlijk een hele tijd terug). Mijn boek heb ik ondertussen maar weer dichtgeklapt. Het verbaast mij namelijk niks, ik weet het gewoon; zodra ik zeg dat ik verloskunde studeer, komen alle bevallingsverhalen bovenwater. Maar zonder ook maar enig protest, luister ik met liefde naar de verhalen van deze kersverse oma.

Ik denk dat alle verloskundigen en verloskundigen in opleiding dit wel herkennen. Overal waar je komt zijn mensen geïnteresseerd en geïnspireerd door het mooie vak dat wij uitoefenen. 

‘Ik weet het nog als de dag van gister’

Niet alleen op vakantie, maar ook op verjaardagen, borrels, afspraken of zelfs midden in de supermarkt krijg ik regelmatig bevallingsverhalen te horen. En niet zomaar bevallingsverhalen. Nee, vaak komen alle details aan bod. Toch hoor ik al die verhalen maar al te graag aan. Want, terwijl ik dit nu schrijf, vraag ik mij af wat de reden is dat vrouwen zo graag hun bevallingsverhaal vertellen zodra ze erachter komen dat ik verloskunde studeer. Misschien voelt het vertrouwd, omdat ze met iemand spreken die er meer verstand van heeft? Of misschien wel omdat de vrouw haar bevalling heeft ervaren als een van de meest ingrijpende, heftige, bijzondere, unieke of mooiste momenten in haar leven? Het is namelijk niet voor niets dat er op iedere verjaardag wordt gezegd: “ik weet het nog als de dag van gister dat mijn zoon of dochter werd geboren.”

Daarnaast hoor ik ook van mijn collega’s en medestudenten de meest mooie, grappige en inspirerende verhalen. Ja, zet een groep verloskundigen (in opleiding) bij elkaar en het hoofdonderwerp is uiteraard ons mooie vak.
Zelfs ik deel graag mijn stage- en werkervaringen met anderen. Mijn vriend, vriendinnen en huisgenootjes kunnen langzamerhand geen bevallingsverhaal meer aanhoren, maar ikzelf kan niet wachten om straks naar hun bevallingsverhalen te luisteren of om ooit mijn eigen bevallingsverhaal te delen.  

Jouw verhaal

Ondanks dat ik op de meest gekke plekken of momenten bevallingsverhalen aanhoor, luister ik met alle liefde naar jullie mooie, bijzondere, unieke, grappige en soms heftige en minder leuke geboorteverhalen. Waar ik ook ben, op welk moment dan ook.

Heb jij een inspirerend, mooi of bijzonder bevallingsverhaal dat je graag wilt delen? Een reactie sturen mag altijd! Of heb jij als verloskundige (in opleiding) een soortgelijke situatie meegemaakt? Dan ben ik natuurlijk heel benieuwd! Laat het weten!

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl