de Verloskundige

Student verloskundige Solange

Student verloskundige Solange Solange Candeias (22) is derdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar opleiding en alles wat daarbij komt kijken. En ze vertelt over haar werk als partusassistente (het ondersteunen van de verloskundige bij de bevalling) bij Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Ook lees je wat ze meemaakt als praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk. Volg Solange - vroedvrouw in spe- in haar blog.

Een mooie en leerzame ervaring

6 maart 2018

Het is 20:00 uur 's avonds wanneer mijn telefoon oplicht: het geboortecentrum. Ik spring op (met mijn krentenbol nog in mijn mond), pak zo snel mogelijk mijn spullen en loop naar mijn auto. Ik heb er weer zin in! Ik rij naar het geboortecentrum terwijl ik keihard meezing met de radio (een standaard ritueel als ik naar een bevalling ga). Ondertussen denk ik aan hoe mijn dag vandaag zal verlopen en welke verloskundige ik vandaag mag ondersteunen bij een bevalling. En het belangrijkste: wie gaan straks voor het eerst hun zoon of dochter zien?

De baby komt!

Ik kom binnen en maak meteen kennis met de aanstaande ouders. Zij verwachten hun vierde kindje. Tot nu toe vordert de bevalling goed. Samen met de verloskundige probeer ik de barende vrouw te coachen en te ondersteunen waar nodig is. Nu ik al een tijdje meeloop in het geboortecentrum, merk dat ik meer dingen herken en dat ik steeds meer dingen weet. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat je ook aan uiterlijke kenmerken de fase van de bevalling kan herkennen.

Voor de ouders in spe is het bijna zover: De verloskundige toucheert 9 cm ontsluiting [tijdens een bevalling zijn er verschillende fases van rijping van de baarmoedermond. Zo zal de baarmoedermond eerst week en dun worden, vervolgens zal het ontsluiten tot het helemaal open is. Dit wordt ook wel 10 cm ontsluiting genoemd]. Ik hoor de verloskundige nog zeggen dat ze de zwangerschapskaart gaat uitprinten en zo terug is. Niet lang nadat de verloskundige de kamer uitloopt, roept de vrouw: "De baby komt!" Op dat moment, zonder dat ik daar echt bij stil sta, neem ik automatisch de rol van verloskundige op me en zie ik inderdaad het hoofdje van de baby komen.

Ik probeer de aanstaande moeder die in paniek raakt, te kalmeren. Terwijl ik de vrouw probeer te coachen, merk ik dat ik geen tijd meer heb om de verloskundige te bellen. Mijn hart maakt een sprongetje. In een fractie van een seconde denk ik nog: ik ga gewoon mijn eerste kindje aanpakken! That feeling! I love it! Tot nu toe is hier altijd een verloskundige bij aanwezig geweest, maar nu is dan het moment waar ik de rol van de verloskundige op mij moet nemen! De vrouw start met persen en na twee persweeën mag ik het beeldschone meisje aan haar mama geven. De geëmotioneerde papa staat er trots naast. Die eerste ontmoeting van ouders met hun pasgeboren zoon of dochter: dat is iedere keer weer zo mooi om te zien! En wat een eer dat ik deze begeleiding nog vaak mag geven! Nu het pasgeboren meisje warm bij mama ligt, kan ik de verloskundige bellen. Als zij terug is in de kamer, kijkt de verloskundige met grote ogen naar de kersverse ouders. Ze kan het niet geloven.

Uiteindelijk was de verloskundige misschien vijf minuten uit de kamer, maar voor mij was het een supermooie en leerzame ervaring. Dat ga ik nooit vergeten! Want, de eerst volgende keer dat er geen verloskundige op de kamer staat als zo'n situatie zich voordoet, is misschien pas wanneer ik klaar ben!

Mijn volgende blog

In mijn volgende blog wil ik schrijven over wat mij inspireert in het vak als vroedvrouw (in opleiding). Maar misschien hebben jullie als lezers vragen of tips over onderwerpen waar jullie benieuwd naar zijn. Ik hoor het graag. Reageren kan onderaan mijn blog.

Hopelijk hebben jullie mijn blog met veel plezier gelezen. Tot de volgende keer!

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl