de Verloskundige

Student verloskundige Solange

Student verloskundige Solange Solange Candeias (22) is derdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar opleiding en alles wat daarbij komt kijken. En ze vertelt over haar werk als partusassistente (het ondersteunen van de verloskundige bij de bevalling) bij Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Ook lees je wat ze meemaakt als praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk. Volg Solange - vroedvrouw in spe- in haar blog.

Een vlotte thuisbevalling

23 april 2018

Het is zaterdagavond. Terwijl de meesten weekend vieren en voor een drankje de stad in gaan, ben ik nog steeds met smart aan het wachten tot mijn telefoon afgaat. De afgelopen week is er nog niemand bevallen, dus het enige wat ik denk op zaterdagavond is: er moet toch wel een keer iemand bevallen? En ja hoor, rond 22:00 uur gaat dan eindelijk mijn telefoon: een bevalling! De verloskundige die vlak bij mij woont staat over 5 minuten voor de deur. Ik ga snel naar beneden, pak een banaan en loop naar buiten. Stiekem vind ik het best spannend, want de laatste keer dat ik als verloskundige in opleiding een bevalling had begeleid, was al even geleden.

De thuisbevalling

Bij binnenkomst heeft de barende vrouw weeën om de 2-3 minuten die 60 seconden aanhouden. Ze vangt de weeën supergoed op! Ik coach haar tijdens de weeën en masseer haar rug. Haar wens was in het ziekenhuis te bevallen, maar het gaat nu te snel om nog naar het ziekenhuis te gaan. Terwijl de aanstaande vader nog onderweg is vanuit zijn werk, zetten de verloskundige en ik alle spullen klaar. In dezelfde slaapkamer ligt de aanstaande grote zus van 5 jaar oud te slapen. Af en toe wordt ze wakker van geluiden om haar heen, maar daarna slaapt ze weer heerlijk verder. Een grote zus die heel onwetend ligt te dromen, terwijl haar mama aan het bevallen is en haar broertje ieder moment geboren kan worden.

Ondertussen komt de partner thuis die natuurlijk even schrikt omdat het zo snel gaat! Op het moment dat haar partner thuiskomt, zie ik dat de barende vrouw alles loslaat. Ze krijgt meteen drukgevoel en begint al staand / half zittend mee te persen. De verloskundige pakt nog snel de baarkruk uit de auto, zodat de vrouw ondersteuning heeft. Wat leuk is om te vertellen is dat ik tijdens mijn opleiding meer bevallingen staand, zittend en in bad heb begeleid dan liggend op bed. Liggend op bed is eigenlijk helemaal niet zo natuurlijk als wordt verondersteld, omdat je tegen de zwaartekracht in moet persen. Juist verschillende natuurlijke houdingen hebben zoveel voordelen. Zo is bijvoorbeeld de ontsluiting en uitdrijving korter, ervaren vrouwen minder pijn, vinden zij het makkelijker om te persen en is de kans op interventies (zoals inknippen of bevallen met behulp van een vacuümpomp) kleiner. Wanneer een vrouw zelf de keuze in de bevalhouding maakt, geeft dat een gevoel van controle. Tevens kijkt zij in de eerste periode na de bevalling beter op de bevalling terug. Dus als liggend bevallen voor jou goed voelt, dan is dat natuurlijk ook prima! 

Terug naar mijn verhaal: De barende vrouw perst mee op de baarkruk. Ik coach haar hierin en hoop haar hiermee vertrouwen te geven. Het is geweldig wanneer een vrouw haar eigen lijf volgt en vertrouwt op haar kunnen en kracht. De verloskundige zat achter mij op een stoel en gaf tips. Ondertussen was de 5-jarige dochter wakker geworden van alles wat er zich in de kamer afspeelt. En terwijl ik moeder coach en het hoofdje langzaam geboren laat worden, kijkt de grote zus over mijn schouder mee hoe haar kleine broertje geboren wordt. Wat een ongelofelijk uniek en bijzonder moment: mama die heel hard aan het werk is, papa die haar ondersteunt en een grote zus die heel dicht en warm tegen mij aanzit en over mijn schouder heen hangt. Allemaal aan het wachten op de eerste ontmoeting met hun zoon en broertje. De grote zus vindt het hartstikke spannend! Wanneer haar broertje geboren wordt hoor ik een lieve, vrolijke stem achter mij! Wat is ze blij en enthousiast dat haar kleine broertje is geboren. Ook mama en papa stralen van geluk!

Een gelukkige vroedvrouw (in opleiding)

Wat was dat een prachtige ervaring! Twee uur nadat de placenta geboren is, gaan de verloskundige en ik naar huis. Terwijl de meesten nog steeds weekend aan het vieren zijn, duik ik om 2:30 uur tevreden en voldaan mijn bed in. Ik ben een gelukkig mens. Wat een eer dat ik dit vak mag uitoefenen later!

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl