de Verloskundige

Student verloskundige Solange

Student verloskundige Solange Solange Candeias (22) is derdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar opleiding en alles wat daarbij komt kijken. En ze vertelt over haar werk als partusassistente (het ondersteunen van de verloskundige bij de bevalling) bij Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Ook lees je wat ze meemaakt als praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk. Volg Solange - vroedvrouw in spe- in haar blog.

Even voorstellen

15 januari 2018 - By: Student verloskunde Solange

Wat ik later wilde worden

Toen ik als 12-jarig meisje een keer met mijn oma in het ziekenhuis was en haar vroeg wat ze op alle ziekenhuisafdelingen deden, wist ik wat ik later wilde worden: vroedvrouw. Waardoor ik mij zo gegrepen voelde tot dit beroep? Het antwoord is simpel: ik wist het gewoon. Het idee om voor mijn vak bezig te zijn met nieuw leven, vond ik zo ontzettend boeiend. Ik had meteen zo'n sterke wens om vroedvrouw te worden. En dat terwijl mijn klasgenootjes en vriendinnetjes helemaal niet goed wisten wat zij later wilden worden. Het begeleiden van (toekomstige) ouders in de zwangerschap, geboorte en kraamperiode leek mij gewoon een mooi en uniek moment om bij aanwezig te zijn.

En dat gevoel is niet meer weggegaan, want nu als 22-jarige vroedvrouw in opleiding voel ik iedere dag weer nog net zoveel liefde voor dit mooie vak!

Drie keer is scheepsrecht

Over 1,5 jaar hoop ik mijn studie verloskunde af te ronden en aan het werk te gaan als vroedvrouw. Het was niet zo makkelijk om toegelaten te worden tot de opleiding verloskunde. De eerste twee keer is het mij namelijk niet gelukt. Je moet je voorstellen dat ongeveer 600 deelnemers zich aanmelden en er uiteindelijk 60 studenten per studiejaar worden toegelaten. Helaas, de vroedvrouwenwereld kwam niet meteen op mijn pad en daarom heb ik als tussenopleiding twee jaar verpleegkunde gedaan. Super leerzaam! Want daar heb ik nu elke dag nog profijt van. Gelukkig was daar het bekende gezegde: 'Drie keer is scheepsrecht.'

Want in april 2015 lag er een belangrijke brief op de deurmat: ik was toegelaten tot de opleiding verloskunde. Ik was zo ontzettend blij; ik heb zelfs geschreeuwd van blijdschap. Ik weet het nog als de dag van gister! Terwijl ik dit schrijf, krijg ik weer een glimlach op mijn gezicht. Wat was ik gelukkig! Nu ben ik dat nog steeds, want ik volg met veel liefde, plezier en passie deze opleiding. Ik kan niet wachten tot ik klaar ben. Stiekem ben ik al aan het aftellen hoor!

Bezig bijtje

Naast mijn studie zit ik niet graag stil. Nee, ik denk dat ik er in de afgelopen jaren wel achter ben gekomen dat ik daar niet zo goed in ben. Iets wat ik wel nog kan leren... Hoop ik.

Naast mijn best wel drukke studie (dit is nog zachtjes uitgedrukt), werk ik als partusassistente. Dat houdt in dat ik de verloskundige ondersteun bij een bevalling. Dit doe ik in het Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Dus als je van plan bent daar te bevallen, komen we elkaar misschien wel tegen! Daarnaast ben ik praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk in Rotterdam. Dat is erg leerzaam, want daar leer ik juist andere verloskundige werkzaamheden kennen. Maar ook binnen mijn opleiding doe ik verschillende activiteiten. Zo heb ik dit jaar een commissiejaar. Ik zit in de commissie Educatie, daarvoor organiseer ik educatieve activiteiten voor de verloskundigen in opleiding. Daarnaast ben ik peercoach van een aantal studenten waarbij ik hen coach bij het maken van opdrachten. Als laatste neem ik deel aan de Studentenraad Onderzoek. Hierbij proberen wij wetenschappelijk onderzoek te combineren met onderwijs en de praktijk.

Gelukkig woon ik samen in een huis met 6 lieve meiden die ook goed kunnen omgaan met mijn niet altijd regelmatige werktijden. Want ja, kinderen worden niet altijd tussen 9:00 en 17:00 geboren ;). En het scheelt enorm dat ik woon in de stad waar ik ook studeer en werk: Rotterdam.

Naast alle verloskundige activiteiten (oké, ik moet zeggen dat het er best veel zijn), doe ik ook leuke dingen met mijn vriendinnen, familie en mijn lieve vriend. Als ik dit zo opschrijf, vraag ik mij af hoe ik dit eigenlijk allemaal inplan: zoveel activiteiten! Maar ik vind het leuk om te doen en krijg er energie van. Daarbij moet ik eerlijk zeggen dat ik soms ook mijn mindere momenten heb hoor…C'est la vie!

Een vroede vrouw

De komende periode wil ik jullie graag meenemen op de weg die ik bewandel als vroedvrouw in opleiding. Wat maak ik allemaal mee tijdens stages, in mijn studie en in mijn werk als partusassistente en praktijkassistente? In het volgende blog meer over waarom ik geen verloskundige maar een vroedvrouw wil worden!

Hopelijk hebben jullie mijn blog met veel plezier gelezen en mag ik jullie meenemen in mijn mooie reis tot de vroedvrouw die ik graag wil worden.

Veel liefs,

Solange

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl