de Verloskundige

Wat is een miskraam?

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling van een vruchtje iets fout gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is en komt de buikpijn en het bloedverlies pas later op gang.

Bij een miskraam is er vaak sprake van een afwijking van het embryo. Het embryo kan door deze afwijking niet meer groeien en wordt afgestoten.De oorzaak hiervan is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Kun je een miskraam voorkomen?

Een miskraam komt zonder dat jij er iets aan kunt veranderen. Het is veelal niet te voorkomen. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken. Medicijnen, voorzichtig doen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door meer te weten van risico's tijdens de zwangerschap en gezond leven. Overgewicht en alcoholgebruik zijn risicofactoren. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen een miskraam veroorzaken. Bespreek daarom het medicijngebruik al met je verloskundige of huisarts op het moment dat je een kinderwens hebt.

Leeftijd en miskraam

Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam:

  • Jonger dan 35 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 10 %
  • Tussen de 35 en 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 20 %
  • Ouder dan 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 30%
  • Ouder dan 45 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 50 %.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl