de Verloskundige

Verwerking miskraam

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen. 

Lichamelijk

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1 - 2 weken kan je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer 6 weken op gang komen. Lichamelijk kun je gewoon weer proberen opnieuw zwanger te worden.

Emotioneel

Schok, ongeloof, boosheid of ontkenning. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Waar de een al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties kunnen variëren van 'jammer' tot 'het ergste wat me ooit is overkomen'. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar even tijd voor nodig is, zeker wanneer het een heel erg gewenste zwangerschap was. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat zijn niet vreemd. De vraag waarom het misging kan je bezighouden. Weet dan dat je er niets aan hebt kunnen doen! . De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust.

Vertellen of niet

Als je je zwangerschap vroeg wereldkundig hebt gemaakt, kun je de miskraam delen met de mensen die op de hoogte zijn van je zwangerschap. Zij kunnen met je mee leven en dat is wel zo prettig. Misschien weten alleen jij en je partner over de miskraam en wil je niet dat anderen op de hoogte zijn van je miskraam. Aan de andere kant: je kunt waarschijnlijk wel wat medeleven gebruiken. Het kan prettig zijn over de miskraam te praten, zowel met elkaar als met anderen (die hetzelfde hebben meegemaakt) of je verloskundige.

Ellen (25): 'Tijdens de eerste echo, bij 10 weken zwangerschap, bleek dat het vruchtje niet meer leefde. Twee weken later kreeg ik een miskraam. Ik heb het wel aan iedereen verteld, ik was zo verdrietig dat ik wilde dat iedereen wist wat er aan de hand was. Op dat moment luchtte het op, maar er waren veel mensen die er nooit meer over spraken, niet eens vroegen hoe het met me ging. En de maanden erna hield iedereen me in de gaten of ik misschien weer zwanger was. Dat was na een half jaar inderdaad zo, maar ik durfde het pas na 16 weken te vertellen. Gelukkig kon ik er met mijn verloskundige goed over praten.'

Petra (30): 'Ik ben het vruchtje met 5 weken verloren. We probeerden direct erna weer om zwanger te worden. Dat lukte gelukkig snel. Ik heb er behalve met mijn partner met niemand over gesproken, waardoor ik de miskraam niet heb verwerkt. Tijdens mijn nieuwe zwangerschap heb ik daar veel last van gehad. Mijn verloskundige heeft me hier goed bij ondersteund. We hebben uitgebreid mijn angsten besproken en zij heeft een vervroegde echo gemaakt. Ze vroeg ook elke keer hoe het met me ging. Dat was prettig.'

Kans op herhaling


Ongeveer 1% van de vrouwen maakt 3 of meer miskramen door. Toch heeft 80% van de vrouwen die meerdere keren een miskraam hadden kans op een voldragen zwangerschap.

Begeleiding van je verloskundige

Het kan opluchten om over je miskraam te praten. Uiteraard neemt je verloskundige alle tijd voor je. Als je er behoefte aan hebt, kun je ook een nagesprek aanvragen bij je verloskundige over:

  • het verloop van je zwangerschap
  • een eventuele volgende zwangerschap
  • mogelijke angstgevoelens die je misschien hebt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl