Plassen of poepen na de bevalling kan spannend zijn. Misschien ben je bang dat het pijn doet, omdat je hechtingen of zwellingen hebt. Vooral je plas kan prikken als je uitgescheurd of ingeknipt bent. Toch is het belangrijk dat alles weer op gang komt. Vaak is het vooral de eerste keer spannend, maar gaat het daarna al veel beter. Ook zijn er tips om pijn te voorkomen of verminderen. Twijfel je of het wel goed gaat? Bespreek het met je verloskundige.
In de uren na de bevalling zal de verloskundige je vragen om te gaan plassen. Deze wil graag dat je binnen twee uur weer plast, omdat dan zeker is dat je blaas goed werkt. Lukt het niet gelijk? Dat is niet erg, maar plas in ieder geval binnen zes tot acht uur.
Misschien vind je plassen de eerste dagen spannend en ben je bang dat het pijn doet. Dat is begrijpelijk: alles voelt anders en je kan een wond en zwellingen hebben. Doordat er in plas veel zuren zitten, kan plassen een prikkend of branderig gevoel geven. Ook als je geen hechtingen hebt. Dit is normaal en het wordt minder tijdens je herstel. Ga toch meteen plassen als je voelt dat je moet en stel het niet uit. Een volle blaas kan namelijk voor pijn en naweeën zorgen.
Het kan een paar dagen duren voordat je weer poept na de bevalling. De eerste paar keer kan het spannend of gevoelig zijn om druk te geven. Vooral als je last hebt van aambeien of als je hechtingen hebt. Poepen en hierbij wat druk geven kan geen kwaad. De hechtingen schieten niet zomaar los. Ook niet als je een keizersnede hebt gehad. Het is belangrijk om naar de wc te gaan zodra je voelt dat je moet poepen. Volle darmen kunnen namelijk voor pijn en naweeën zorgen. Ook wordt je poep harder als je lang wacht.
Als je net bent bevallen, voelen je vulva, vagina en anus anders dan normaal. Ook heb je misschien minder controle over plassen en poepen dan je gewend bent. Meestal wordt dit na een tijdje vanzelf beter. Dit kan helpen als je naar de wc moet:
Je kan met vragen over plassen en poepen meestal terecht bij je kraamverzorgende. Blijf je toch met vragen zitten of maak je je zorgen? Bespreek dit dan met je verloskundige. Geef het ook aan als je:
Heb je één van de bovenstaande klachten? Bel dan je verloskundige. Die kan samen met jou bekijken wat de oorzaak kan zijn en zoeken naar een oplossing.
De verloskundige schat eerst in of je klachten normaal lijken of dat er afwijkende signalen zijn. Dat kan al geruststellen. Ook controleert de verloskundige je hechtingen en je krijgt tips over wat je kan doen om de klachten te verlichten. Werken de tips niet? Dan kan de verloskundige medicijnen voorschrijven. Soms lijken klachten erg op een blaasontsteking. Als het nodig is, verwijst de verloskundige je door.
Als het goed is, lukt het steeds beter om naar de wc te gaan en weer controle te krijgen over je blaas en darmen. Je stoelgang (je poep en hoe vaak je moet poepen) wordt weer normaal. Heb je moeite met controle houden over je blaas of darmen? Dan kan het helpen om bekkenbodemoefeningen te doen. Vraag je verloskundige om advies. Deze oefeningen doe je gewoon thuis en ze kunnen bijvoorbeeld helpen als je urineverlies hebt.
Heb je veel last van je vulva als je moet plassen? Dan kan het helpen om regelmatig te spoelen met kamillethee in plaats van water. Kamillethee staat bekend om de verzachtende werking en helpt ontstekingen te voorkomen. Of het beter helpt dan water is niet bekend, maar het kan in ieder geval ook geen kwaad.
verloskundige kennis, ervaring en expertise.