de Verloskundige

Serotiniteit (overtijd)

Als je in het begin van je zwangerschap een termijnecho hebt gehad, dan heb je ook een uitgerekende datum gekregen. Dat is de datum waarop je 40 weken zwanger bent. De uitgerekende datum zegt niet zoveel over of de baby dan ook geboren gaat worden. Slechts 3 tot 5% van de zwangeren bevalt precies op die dag. De rest bevalt ervoor of erna.

Een baby heeft genoeg tijd in de buik nodig om zich klaar te maken voor de geboorte en voor een gezonde start buiten de baarmoeder. Hoe lang dat precies is verschilt, maar als moeder en kind gezond zijn, dan is dat meestal tussen de 37 en 42 weken. Gemiddeld worden eerste kinderen na 40 weken en 5 dagen zwangerschap geboren. Volgende kinderen komen gemiddeld iets eerder: bij 40 weken en 3 dagen. Beval je pas na 42 weken, dan noemen we dat 'overtijd' of 'serotien'.

Als je overtijd bent of dat binnenkort zult zijn, bijvoorbeeld bij 41 weken zwangerschap, zal jouw verloskundige met je bespreken wat je mogelijkheden zijn. Je mag afwachten tot de bevalling vanzelf op gang komt, maar de verloskundige zal je ook vertellen dat er andere opties zijn, zoals strippen, vliezen breken of inleiden. Dat is omdat uit onderzoek is gebleken dat een inleiding na 41 weken voordelen kan hebben voor de gezondheid van je baby, vooral als dit je eerste bevalling wordt. Zo zou het de kans dat je kindje na de geboorte opgenomen moet worden op de NICU (de afdeling voor ernstig zieke pasgeboren kinderen) en de kans op sterfte kunnen verkleinen.

Hoewel de dingen die hierboven staan misschien veel indruk maken, is het wel belangrijk om te onthouden dat de kans erop misschien 'hoger', maar nog steeds niet 'hoog' is. De kans dat je kindje opgenomen moet worden of sterft na de geboorte is, als jullie allebei gezond zijn en er geen problemen in de zwangerschap zijn, erg laag. Daarnaast kunnen ook aan een inleiding nadelen zitten. Het is goed om alle voors en tegens te bespreken met je verloskundige, zodat je met een gerust hart een beslissing kunt maken.

Welke keuze jij maakt, is helemaal aan jou en aan je eventuele partner. Praat met je verloskundige over de voor- en nadelen van elke optie, denk als je dat wilt na over andere mogelijkheden en luister ook naar je gevoel. Je verloskundige kan en wil je hier altijd bij helpen.

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl