de Verloskundige

Poliklinisch

Poliklinisch beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Het is dan je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat er een medische reden is. De gynaecoloog is niet bij de bevalling aanwezig.

Voordelen

 • Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kan voorbereiden.
 • Als je poliklinisch bevalt, is medische pijnstilling meestal snel geregeld.
 • Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
 • Na de bevalling ga je meestal snel naar huis. Daar word je verder begeleid door de kraamverzorgster en de verloskundige. 

Nadelen

 • Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling.
 • De sfeer in het ziekenhuis is meestal niet huiselijk
 • Er zitten kosten aan die niet door alle zorgverzekeraars worden vergoed. Vraag dit even na bij je verzekeraar.
 • In de meeste ziekenhuizen kan je eigen verloskundige de bevalling niet doen indien je medische pijnbestrijding wenst. De verloskundige of een arts uit het ziekenhuis, begeleidt je dan verder. Vraag bij je eigen verloskundige na hoe de begeleiding verloopt als je medische pijnstilling wilt.
 • Je gaat in de meeste gevallen vrij snel weer naar huis. Als dit ’s avonds of 's nachts is, krijg je pas de volgende dag kraamzorg. 

Sendra (28): Mijn man wilde heel graag dat ik van poliklinisch van onze zoon zou bevallen. Het leek hem niets om hals-over-kop naar het ziekenhuis te moeten als het uiteindelijk thuis toch niet bleek te gaan. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij niet zoveel uitmaakte. We hebben de verloskundige gebeld toen mijn vliezen braken. Het was erg prettig dat zij toch mijn bevalling deed. Na een paar uur mochten we naar huis. Gelukkig waren er geen complicaties.

Nathalie (30): Oh, wat wilde ik graag thuis bevallen. Maar na 12 uur intensieve weeën kon ik niet meer. Mijn verloskundige adviseerde me om naar het ziekenhuis te gaan om poliklinisch te bevallen. Ik was erg blij dat zij heft in handen nam. Eenmaal in het ziekenhuis trok ik de pijn absoluut niet meer en wilde een ruggenprik. Omdat ik al zo lang bezig was en compleet uitgeput, kreeg ik deze gelukkig. Toen ging het heel snel. Ik heb er emotioneel veel last van gehad omdat het voelde als falen van mijn lijf. Toch denk ik dat ik het kan. De volgende keer wil ik het wel weer thuis proberen!

Mirjam (40): Na een bevalling van 12 uur werd mijn zoon in 3 persweeën geboren. Wat was ik blij dat ik thuis was bevallen! Het was allemaal goed gegaan. Helaas bleef mijn placenta vastzitten en moesten we alsnog hals-over-kop naar het ziekenhuis om deze operatief te laten verwijderen. Wat was dat een domper zeg. Een eventueel volgende keer wil ik poliklinisch bevallen, stel je voor dat dit weer gebeurt...

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl