de Verloskundige

Ziekenhuis

Als er sprake is van een medische reden (een 'medische indicatie') adviseert je verloskundige je in het ziekenhuis te bevallen. Dat betekent dat alle begeleiding en hulp wordt verleend door de zorgverleners van het ziekenhuis. 

Begeleiding door je eigen verloskundige

Soms krijg je het advies om in het ziekenhuis te bevallen, maar is het niet nodig dat je bevalling wordt begeleid door de zorgverleners van het ziekenhuis. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicijnen of door het verloop van je vorige bevalling, waardoor je misschien een hoger risico op complicaties hebt. Je hebt dan geen medische indicatie, maar een zogenoemde plaatsindicatie. Je eigen verloskundige begeleidt jouw bevalling dan in het ziekenhuis. Als zich toch complicaties voordoen tijdens de bevalling, dan draagt je verloskundige de zorg over aan de zorgverleners van het ziekenhuis.

Kenmerken bevallen in het ziekenhuis

  • De begeleiding in het ziekenhuis kan een meer medische insteek hebben dan thuis. Soms is dit nodig voor de gezondheid van jou of je baby, maar dat is niet altijd zo. Als je je hier niet prettig bij voelt, overleg dan met je zorgverleners.
  • Jouw conditie en die van je baby kunnen in het ziekenhuis intensiever in de gaten worden gehouden dan thuis. Dat komt doordat hiervoor andere apparaten worden gebruikt.
  • In het ziekenhuis is pijnbestrijding met medicijnen mogelijk.
  • Vaak heb je van tevoren nog niet kennisgemaakt met alle zorgverleners die jou in het ziekenhuis ondersteunen bij je bevalling. Om ervoor te zorgen dat ze snel en gemakkelijk op de hoogte raken van jouw wensen en de dingen die voor jou belangrijk zijn, kun je een geboorteplan meenemen.
  • Soms mist een huiselijke sfeer in een ziekenhuiskamer. Als je hier toch behoefte aan hebt, stop dan zelf wat dingen in je bagage die je op je gemak stellen, zoals een fijn kussen of een gezellig lampje.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl