Je bevalt in het ziekenhuis als hier een medische reden voor is. Dat betekent dat alle medische hulp en begeleiding van de juiste mensen voorhanden is. De regie van je bevalling ligt in het ziekenhuis veel minder in jouw handen. Wel kan een geboorteplan je helpen bij het kenbaar maken van je wensen.
Emma (26): Bij mijn eerste bevalling had ik een totaalruptuur. Gelukkig heb ik daar geen klachten aan overgehouden, maar ik ben ontzettend bang voor nog een vaginale bevalling. Na veel gesprekken met de verloskundige en de het afwegen van de voor-en nadelen, wilde ik het uiteindelijk toch proberen. Mijn dochter bleek in stuit te liggen en wilde na een mislukte versie niet draaien, dus heb ik uiteindelijk toch gekozen voor een geplande keizersnede in het ziekenhuis. Achteraf ben ik daar toch wel heel erg blij om.
Brigitte (35): Ik ben 2 keer thuis bevallen en 1 keer in het ziekenhuis. Wát een verschil zeg. Ik weet dat het voor iedereen anders is, maar mijn ziekenhuisbevalling vond ik behoorlijk traumatisch. Ik denk dat dat vooral kwam omdat ik niet gehoord werd en de regie volledig uit handen moest geven. Maar een thuisbevalling is ook niet heilig want de eerste keer had ik een verloskundige waar ik geen klik mee had. Maar de 3e keer was fantastisch. De verloskundige luisterde en steunde me én toen de klus geklaard was, heb ik zeker een uur met mijn dochter op bed gelegen. Precies zoals ik dat wilde. Wauw, zo kon het dus ook.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl