de Verloskundige

Lichaamseigen pijnbestrijding

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers aan te maken. Dat zijn de zogeheten endorfines. De endorfines zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen. Zonder medicijnen.

Zoek afleiding

Let tijdens de eerste weeën nog niet teveel op de pijn. De weeën zijn dan meestal nog goed te verdragen. Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar je mee bezig bent. Zoek afleiding. Bijvoorbeeld door te lezen, internetten, tv te kijken of te luisteren naar muziek

Probeer te ontspannen

Probeer te ontspannen. Door spanning heb je namelijk meer last van de pijn en kunnen de weeën minder goed doorzetten. Soms helpt het om erover te praten met je verloskundige.

Mentaal en lichamelijk ontspannen kan ook door middel van:

  • Massage
    Je spieren ontspannen en je voelt je kalmer. Het leidt af van de pijn en voorkomt dat je spieren verkrampen.
  • Yoga
    Je doet oefeningen om je spieren te ontspannen of om je ademhaling rustig te laten zijn, of oefeningen waarbij je je moet concentreren. Door de ontspanning voel je je prettiger en minder angstig. Hierdoor kun je beter omgaan met de pijn.
  • Hypnose
    Hypnose geeft een diepe ontspanning en heeft een positief effect op de baring. Wil je bevallen onder hypnose? Dan moet je tijdens je zwangerschap al worden begeleid door een hypnotherapeut. Je leert jezelf dan onder hypnose brengen zodat je ontspant en beter kunt omgaan met de pijn.
  • Aromatherapie en muziek
    Creëer voor jezelf een sfeer waar jij je ontspannen en comfortabel bij voelt, bijvoorbeeld met behulp van essentiële oliën of geurkaarsen. Of luister naar muziek. Ook al is dit niet bewezen effectief om pijn te verlichten: alles waardoor jij je op je gemak voelt, kan helpen.
  • In bad gaan
    Een bad nemen is ook een goed idee. In het warme water voel je je lichter en meer ontspannen. Maak het water niet warmer dan 37-38 graden Celsius.

Voordelen van baden

  • De bevalling duurt ongeveer een half uur korter.
  • Vrouwen hebben minder behoefte aan medicijnen om de pijn te verminderen.
  • In bad gaan heeft geen bijwerkingen of gevolgen voor jou of je baby.

Nadelen van baden

  • Er is een grotere kans op een infectie als je in bad gaat nadat de vliezen zijn gebroken.
  • Als de conditie van de baby moet worden bewaakt kun je waarschijnlijk niet in bad.
  • Niet alle ziekenhuizen hebben een bad ter beschikking voor bevallingen.

Praktische zaken

  • Vraag je verloskundige naar de mogelijkheden. Je kunt zo nodig een
    bad huren.

Rust uit tussen de weeën

Tussen de weeën door heb je steeds even pauze. Gebruik die momenten om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee. Let op dat je niet verkrampt of je adem inhoudt als de pijn er weer aan komt. Probeer alle spanning los te laten en blijf rustig ademhalen. Dan voel je de pijn minder.

Tel af: elke wee is er ééntje minder

Denk positief. Geloof erin dat je dit aankunt. Denk: deze wee is weer voorbij en komt niet meer terug. Wordt niet boos op jezelf als het even niet lukt. Er zijn van die momenten dat de pijn je overvalt en dat je denkt dat je het niet meer aan kunt. Laat je dan moed inspreken door de verloskundige, je partner of iemand anders die bij je is. Pak de draad daarna gewoon weer op. Denk bij elke wee dat je weer dichter bij het einde bent gekomen. Tel af in plaats van op. Denk aan het moment na de bevalling: als jij je baby vasthoudt!

Concentreer op je ademhaling

Als je het ritme van je ademhaling volgt, ben je minder gericht op de pijn. Dat helpt je te ontspannen en kun je de weeën beter opvangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit.

Zorg dat je het lekker warm hebt

Warmte helpt om te ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Doe warme kleren aan die gemakkelijk zitten. Als je ligt, kun je warmwaterzakken bij je buik en rug leggen. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten, met een warme straal water uit de douchekop op hun buik of rug gericht.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl