de Verloskundige

Inleiden

Een van de redenen om in te leiden is als je overtijd bent. Vaak is het advies vanaf 42 weken sowieso in te leiden en meestal wordt hier vanaf 41 weken al wat over uitgelegd door je verloskundige. Je verloskundige verwijst je dan door naar het verloskundig team in het ziekenhuis. Een gynaecoloog, arts of verloskundige kunnen je bevalling inleiden. Dit betekent dat je een medische indicatie krijgt en in het ziekenhuis bevalt. Voorafgaand aan de inleiding is er een controle afspraak in het ziekenhuis. De conditie van je baby wordt gecontroleerd met een echo en een Cardiotocogram (CTG). Ook wordt gevraagd hoe het met jou gaat en wat je wensen zijn kijkend naar een inleiding. Soms wordt een inwendig onderzoek gedaan. Je krijgt informatie over inleiden en er wordt met je afgesproken of en wanneer dat gaat gebeuren.

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door een ballonkatheter of tabletten.

Ballonkatheter
Bij een ballonkatheter wordt een slangetje (katheter) met aan het einde een ballonnetje in de baarmoeder gebracht. Het ballonnetje is gevuld met water dat druk op de baarmoedermond geeft, waardoor er ontsluiting ontstaat. Ook maakt je lichaam natuurlijke hormonen aan die ervoor zorgen dat je baarmoedermond rijp wordt. Binnen 24-48 uur valt het ballonnetje eruit. De bevalling kan worden ingeleid.

Tabletten
Soms is inleiden met een ballonkatheter niet geschikt of heeft het niet het gewenste effect. Dan kan de bevalling ingeleid worden met misoprostol. Dit zijn tabletten die prostaglandinen bevatten. Prostaglandinen zijn hormonen die ervoor zorgen dat de baarmoedermond rijper wordt. De tabletten kunnen oraal of vaginaal gegeven worden.

Vliezen breken
Als de baarmoedermond rijper is (zo'n 2-3 centimeter ontsluiting) wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen en het starten van weeënstimulatie.

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Meer informatie

  • Meer weten over inleiden, zoals de voor- en nadelen en de voorbereiding? Bekijk dan eens de filmpjes die hierover zijn verschenen. Ze zijn er in het Nederlands, Engels en Arabisch.
  • Download hieronder de consultkaart 'Keuzemogelijkheden vanaf 41 weken zwangerschap: inleiden of afwachten' of de consultaart 'Keuzemogelijkheden vanaf 41 weken zwangerschap: andere mogelijkheden'.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl