de Verloskundige

Student verloskundige Solange

Student verloskundige Solange Solange Candeias (22) is derdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar opleiding en alles wat daarbij komt kijken. En ze vertelt over haar werk als partusassistente (het ondersteunen van de verloskundige bij de bevalling) bij Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Ook lees je wat ze meemaakt als praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk. Volg Solange - vroedvrouw in spe- in haar blog.

De overgang naar het moederschap

26 maart 2018

"Birth is not only about making babies. It's also about making mothers... Strong, competent, capable mothers who trust themselves and believe in their inner strength."

Deze tekst stond op de muur geschreven van mijn eerste stageplek. Vanaf dat moment inspireert het mij elke dag, want moeder worden is misschien wel de belangrijkste en de meest ingrijpende gebeurtenis in het leven van een vrouw. Naast het dragen van een kindje maak je ook een belangrijke overgang naar het moederschap mee.

Overgang naar het ouderschap

Het inspireert mij hoe iedereen het (toekomstige) moederschap ervaart en hoe je als vroedvrouw hierop moet reageren. Mijn taak als vroedvrouw is niet alleen de aanstaande moeder informatie te geven, maar ook stil te staan bij haar wensen en behoeftes. Ik hoop hiermee de aanstaande moeder meer vertrouwen te geven in haar eigen kunnen en kracht. 

Niet iedere zwangerschap, bevalling en kraambed is hetzelfde. Het is niet altijd een roze wolk. Juist door stil te staan bij de gedachtes en ervaringen van (aanstaande) moeders, hoop ik haar vertrouwen te geven. Want moeder worden: dat  is niet niks. De geboorte van je (eerste) kind is het begin van een nieuwe fase voor beide ouders. Zij krijgen meer verantwoordelijkheid en hun onderlinge relatie verandert. Het worden van moeder of ouder ontstaat niet plotseling; het is een proces dat bestaat uit een opeenvolging van gebeurtenissen, zoals: de kinderwens, de zwangerschap, de geboorte en opvoeding van het kind. In deze transitie ervaren moeders vaak tegenstrijdige gevoelens van liefde, blijdschap en trots tot bezorgdheid, verwarring en angst. Het kan zijn dat je soms een emotionele disbalans ervaart en meer behoefte hebt aan zorg van mensen die dicht bij je staan. Dit zijn allemaal normale, natuurlijke processen en ik vind het belangrijk hierbij stil te staan en samen met de aanstaande moeder de basis van vertrouwen te leggen.

Je kunt meer dan je denkt

In deze overgang naar het moederschap zie je vaak dat vrouwen meer kunnen dan zij zelf denken. Ik vind het belangrijk om hen informatie en vertrouwen te geven, zodat zij uiteindelijk in staat zijn om de keuzes te maken die het beste bij haar passen. Want wat deze keuze ook is, alle keuzes die jij als (toekomstige) moeder maakt zijn goed. Of dit nu een keuze is over de plaats van je bevalling, voor pijnstilling, van borstvoeding of in de verzorging en opvoeding. Welke keuzes het ook zijn, het inspireert mij dat vrouwen de kracht en het vertrouwen vinden om de beslissing te maken die voor hen goed voelt. Vrouwen voelen zich dan sterk en trots, wat ik mooi vind om te zien. Zoals ik al eerder in mijn blog schreef: de zwangere/ barende vrouw is zelf een ‘kundige’. Ik ben ervan overtuigd dat zij haar eigen lichaam het beste kent en dat ik daarop kan vertrouwen. Ik ben er om mijn kennis te delen en haar het gevoel te geven dat zij zich sterk en competent voelt om ook daadwerkelijk de keuze te maken en de moeder kan zijn die zij graag wilt worden/zijn.

Zwangerschap en geboorte gaat dus niet alleen over de geboorte van een nieuw leven. Ook jij als moeder komt in een nieuwe fase terecht. Het is mijn taak om jou hierin te begeleiden tijdens jouw zwangerschap, bevalling en kraambed.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl