de Verloskundige

Student verloskundige Solange

Student verloskundige Solange Solange Candeias (22) is derdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar opleiding en alles wat daarbij komt kijken. En ze vertelt over haar werk als partusassistente (het ondersteunen van de verloskundige bij de bevalling) bij Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Ook lees je wat ze meemaakt als praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk. Volg Solange - vroedvrouw in spe- in haar blog.

De paniekstatus: laat het los

6 augustus 2018

De vakantieperiode is aangebroken. Terwijl ik in de tuin zit en van de zon geniet, krijg ik een mail van een docent: “Fijne vakantie en laat verloskunde even los”. Ha, denk ik. Verloskunde even loslaten. Dat zit er voor mij niet in. Want naast mijn leuke bijbaan, is mijn passie voor verloskunde zo groot dat ik altijd wel een manier vind om hiermee bezig te zijn. Maar ik zal mijn best doen, want ik heb een geweldig vooruitzicht: twee weken naar Portugal met mijn vriend en daarna met vriendinnen naar een festival, zin in!

Terwijl ik in de tuin zit na een nacht te hebben gewerkt, gaat mijn telefoon alweer. Nog een bevalling! Al zat ik net in de zon, toch ga ik vol enthousiasme naar het Geboortecentrum toe.

Spanning, stress en paniek

Wanneer ik aankom in het Geboortecentrum, blijkt dat de barende vrouw aan het lachgas zit [lachgas is een vorm van pijnstilling die steeds vaker wordt gebruikt. Je kan met deze vorm van pijnstilling gewoon bij je eigen verloskundige bevallen]. Als ik de kamer inloop ervaar ik veel spanning, stress en paniek bij de barende vrouw. Terwijl ze aan het lachgas zit, raakt zij bij iedere wee volledig in paniek. Ze wordt overvallen door de pijn en gooit nog net niet het lachgasmasker op de grond. De verloskundige en haar partner hadden al geprobeerd haar rustig te krijgen, maar dit lukte niet.

Na enige tijd slaag ik erin de zwangere vrouw te kalmeren. Door zelf veel rust en vertrouwen uit te stralen kan je al heel veel bereiken. Samen met haar liet ik haar uit de paniekstatus komen: ik pakte haar hand en liet haar haar ogen sluiten. Vervolgens vroeg ik haar om met mij mee te zuchten. Het werkte en de vrouw werd gelukkig steeds rustiger. 

Loslaten

Na enige tijd stoppen we het lachgas. De verloskundige gaat van de kamer en ik blijf samen met de barende vrouw en een vriendin van haar achter. Opnieuw wordt de zwangere vrouw overvallen door de pijn. Ik zie aan haar dat ze drukgevoel krijgt, maar dit niet wil toelaten. Ze loopt ervan weg. Letterlijk, want volledig in paniek loopt ze rondjes door de kamer.

Ik ga weer naast haar zitten en pak haar hand. Ik vraag haar of er dingen zijn die ze spannend of eng vindt. Ik stel deze vraag omdat ik haar wil stimuleren om dingen los te laten. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de barende vrouw de het drukgevoel niet wilt toelaten, bijvoorbeeld omdat ze het spannend vindt om moeder te worden. Of misschien zijn er dingen in het verleden gebeurd die ze nog niet heeft kunnen accepteren of heeft losgelaten. Daarom wil ik haar weer bewustmaken van haar eigen lichaam, zodat zij weer vertrouwen krijgt in haar eigen kunnen en kracht en alle angst loslaat. Dit probeer ik in deze situatie te bereiken door middel van twee tools die ik heb geleerd tijdens een cursus: NLP (Neuro linguïstisch programmeren) en BMR (Body Mind Reset). Beide tools richten zich op de onbewuste sturing achter gedrag, communicatie en emoties. Tijdens deze training stond ook mijn persoonlijke ontwikkeling centraal: door deze twee mindset-tools heb ik veel dingen mogen leren over mijzelf, maar ook hoe ik dit op anderen kan toepassen. 

Terwijl de barende vrouw haar ogen sluit, vertel ik haar even terug te gaan naar haar eigen lijf en te ontspannen. Proberen om alles los te laten en haar prachtige dochter ter wereld te brengen. Terwijl we dit doen, hoor ik hoe ze zichzelf hardop moed inpraat: “Ik kan het, ik laat het los, ik ben sterk, ik ben krachtig.” En langzamerhand zien we hoe de barende vrouw de pijn accepteert en vertrouwt op haar eigen lichaam. De kalmte lijkt terug te keren en langzaam laat ze alles los… Wauw, wat mooi om dit te zien gebeuren!

Niet veel later komt de verloskundige terug op de kamer en krijgt de vrouw reflectoire persdrang [reflectoire persdrang houdt in dat de drang om te persen zo sterk is, dat je het niet meer tegen kan houden]. Er wordt een prachtig meisje geboren. Wat geweldig om te zien: iemand die tijdens haar bevalling inziet dat het volkomen normaal is om tijdens de bevalling een bepaalde paniek en/of angst te ervaren. Maar dat het dan belangrijk is om te vertrouwen op je lichaam.

Achteraf geeft de vrouw aan dat ze zo dankbaar is voor de ondersteuning die ik haar heb geboden tijdens de bevalling. “Dit moment zal ik nooit meer vergeten”, zei ze tegen mij. Deze woorden, daar doe ik het voor! Iemand in haar eigen kracht zetten, waardoor ze bewust wordt van al haar eigen kunnen en een betere versie van zichzelf wordt. Dit is waarom ik dit prachtige vak uitoefen.

Een laag pitje

Nu is het voor mij tijd om alles even los te laten: tijd voor vakantie. Verloskunde op een laag pitje en enorm genieten van twee weken ontspannen in Portugal. Helemaal opladen en nieuwe energie opbouwen voor mijn allerlaatste studiejaar! Spannend! Nog even en dan mag ik mijzelf officieel ‘verloskundige’ noemen! 

Ik ben snel weer bij jullie terug!

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl