de Verloskundige

Student verloskundige Solange

Student verloskundige Solange Solange Candeias (22) is derdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar opleiding en alles wat daarbij komt kijken. En ze vertelt over haar werk als partusassistente (het ondersteunen van de verloskundige bij de bevalling) bij Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Ook lees je wat ze meemaakt als praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk. Volg Solange - vroedvrouw in spe- in haar blog.

Een stagedag van een verloskundige in opleiding

28 mei 2018

“Heb jij vanavond dienst, dan zie ik je vanavond hoor!” zegt de zwangere Janneke [fictieve naam] die nu 41+3 weken zwanger is en heel graag wilt bevallen. Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht, het is fijn om te horen dat een zwangere mij bij haar bevalling wilt hebben. Een bevalling is voor iemand een bijzonder en uniek moment en ik mag daar getuigen van zijn. WAUW!

En na een leerzame dag op het spreekuur waar ik veel (nieuwe) zwangeren heb leren kennen en hen heb mogen begeleiden, ga ik met een tevreden gevoel naar huis. Terwijl ik op de fiets naar huis zit, denk ik nog: ik kan niet wachten om klaar te zijn met mijn opleiding! Door deze stage ben ik daar steeds meer aan toe. Ook al heb ik nog een mooi studiejaar te gaan, zie ik mijzelf over een jaar wel aan het werk als een echte, krachtige, professionele en vrolijke verloskundige, ofwel vroedvrouw!   

Terwijl mijn moeder aan het koken is (stagelopen in het dorp waar je ouders wonen heeft natuurlijk zo zijn voordelen) gaat mijn telefoon. Yes! Een bevalling! Misschien íets te enthousiast antwoord ik: “Is dat Janneke die gaat bevallen?!” En inderdaad, Janneke heeft sinds een uur weeën.  

Dit ga ik gewoon even doen!

Tussen het eerste en tweede bezoek ben ik nog even naar huis gegaan om die heerlijke maaltijd van mijn moeder te eten, aangezien de weeën nog iets meer door moeten zetten. Om 21.00 uur loop ik de kamer van Janneke binnen en zie ik dat de weeën krachtiger zijn geworden. Terwijl Janneke verschillende houdingen aanneemt, coach ik haar en masseer haar rug. Na enige tijd merk ik dat Janneke steeds meer drukgevoel krijgt. En wanneer zij daadwerkelijk mee gaat persen, komt er een geweldige, sterke oerkracht naar boven. Die kracht en energie uit haar ogen spreken boekdelen. En terwijl ik nog even stil sta bij dit bijzondere moment, hoor ik Janneke vol enthousiasme zeggen: “Dit ga ik gewoon even doen, hier zat ik nou al zo lang op te wachten!” That’s the spirit! Niet veel later wordt er een prachtig wonder geboren dat ik aan deze sterke en krachtige moeder mag geven. Ondertussen hoor ik papa roepen: “Ja hoor, het is weer een jongen!”  Dat moment, die eerste ontmoeting tussen ouders en het pasgeboren kindje… ik blijf het zeggen… Goudwaard! De ouders genieten volop van hun tweede, pasgeboren zoon.

I love this job!

Eenmaal thuis drink ik een kop thee en denk ik terug aan deze bijzondere dag, avond en nacht: Overdag vrouwen mogen begeleiden en adviseren in hun zwangerschap en vervolgens een prachtige thuisbevalling mogen begeleiden. Je snapt natuurlijk wel dat ik die glimlach niet meer van mijn gezicht krijg en dat ik het leukste beroep van de wereld uitoefen!

Om 03:00 uur ga ik tevreden mijn bed in om snel wat uurtjes slaap mee te pakken, want om 08:30 uur begint mijn spreekuur weer. De volgende dag ben ik totaal niet moe: ik mag weer zwangere vrouwen begeleiden en adviseren. En wie weet nog wel een bevalling?

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl