de Verloskundige

Student verloskunde Aljenshka Howell

Student verloskunde Aljenshka Howell Aljenshka Howell is vierdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar ervaringen als stagiaire op het eiland Aruba! Volg Aljenska in haar blog.

Op het bed persen? Nee nee dat gaan wij niet doen hoor!

5 december 2018

“Op het bed persen”? Vroeg de verloskundige aan mij. Ik bleef haar aankijken en wist niet eens wat ik als antwoord terug moest geven en zij gaf als antwoord “nee nee dat gaan wij niet doen hoor”. Ik ben altijd gewend om de bevallingen op bed te begeleiden, horizontale pershouding genoemd en kan op mijn vingers tellen hoeveel verticale bevallingen ik heb mogen begeleiden tijdens mijn hele opleiding. Ik voelde de spanning naar boven komen. Op dat moment kon ik dat natuurlijk niet laten overheersen en volgde ik gewoon mijn gevoel en de goede begeleiding van de verloskundige. Ik heb een bevalling in de verticale houding mogen begeleiden en niet zomaar op handen en knieën, maar in hurkhouding! Mijn eerste bevalling in hurkhouding! Bijzonder! Ik heb de bevalling van een hele andere invalshoek waargenomen, zo mooi!

Je zou je zelf afvragen hoezo een hurkhouding? Ik vroeg het mezelf ook af hoor, maar het was helemaal niet zo ingewikkeld als ik dacht. De partner ondersteunt de barende aan de ene kant en een andere familielid ondersteunt haar aan de andere kant. Een samenwerking dus! Waar stond ik? Ik stond natuurlijk in het midden, aan het eind van het bed en kon met mijn handen de geboorte van het hoofd begeleiden samen met goede persinstructies!

Ik heb na deze bevalling in hurkhouding nog drie verschillende partussen gedaan in dezelfde houding. Dit natuurlijk in samenspraak met de barende, want haar wensen en behoeften staan altijd centraal, maar wat ben ik blij dat ik heb geleerd om een bevalling in de hurkhouding te kunnen begeleiden. De hurkhouding is momenteel mijn favoriete houding… gek he? En in het begin vond ik het zo spannend! Nu vind ik het alleen maar leuk en krijg ik dit ook terug te horen van de vrouwen.

Na de bevalling zeggen ze allemaal “Ik wist niet dat het ook zo kon!” En ik helemaal blij “ja mevrouw, zo kan het ook!”.

Nieuwsgierig naar de reis van Aljenshka? Volg haar dan via haar Vlog!  

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl