de Verloskundige

Student verloskundige Solange

Student verloskundige Solange Solange Candeias (22) is derdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar opleiding en alles wat daarbij komt kijken. En ze vertelt over haar werk als partusassistente (het ondersteunen van de verloskundige bij de bevalling) bij Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. Ook lees je wat ze meemaakt als praktijkassistente bij een verloskundigenpraktijk. Volg Solange - vroedvrouw in spe- in haar blog.

Waarom ik geen verloskundige, maar een vroedvrouw wil worden!

29 januari 2018 - By: Student verloskunde Solange

Misschien is het je wel opgevallen dat ik in mijn vorige blog niet het woord verloskundige, maar het woord vroedvrouw gebruik. Maar waarom is dat eigenlijk? In deze blog vertel ik je graag waarom!

Het begon al in mijn eerste studiejaar. Ik merkte door verschillende ervaringen dat ik niet zomaar een verloskundige wilde worden. Ik zie mezelf niet als een 'kundige' die je komt 'verlossen'. De zwangere/ barende vrouw is namelijk zelf een 'kundige'. Ik ben ervan overtuigd dat zij haar eigen lichaam het best kent en dat ik daarop kan vertrouwen. Want, wie ben ik om te zeggen hoe alles moet?

Vertrouwen op de natuur

Misschien ken je die serie wel 'Call the midwife'. Vroedvrouwen breien daarin urenlang bij een thuisbevalling. Geen medicamenteuze pijnstilling en geen medische ingrepen. Alleen maar de aanwezigheid van een vroedvrouw.

Vroeger zag de verloskundige zorg er heel anders uit. Natuurlijk hebben we nu meer kennis en mogelijkheden, maar dat weerhoudt mij er niet van dat ik erop vertrouw dat de natuur haar gang zal gaan. En dat alles meestal in goede banen wordt geleid. Ik zou niet zomaar in dit natuurlijke proces willen ingrijpen. Ik vind het heel belangrijk dat de vrouw zelf vertrouwt op haar eigen lichaam, kunnen en kracht. Mijn taak als vroedvrouw is de vrouw hierbij te begeleiden en haar hierin ook vertrouwen te geven.

Om even een voorbeeld te noemen: veel vrouwen bevallen op hun rug. Vaak in opdracht van de verloskundige of gewoon omdat vrouwen denken dat dit zo hoort. Zoek maar een afbeelding van een bevalling op internet en je ziet iemand bevallen op haar rug. Maar waarom eigenlijk? Klinkt misschien gek, maar poepen doe je ook niet liggend. Toch?

Ik vind het belangrijk om vrouwen te ondersteunen in het vertrouwen in hun eigen lijf. Als zwangere vrouw ben jij degene die mag beslissen over welke houding voor jou prettig voelt. Vaak zie je dat vrouwen dan hele andere houdingen aannemen en dat is zo mooi om te zien!

Kracht van vrouwen

In mijn tweede studiejaar liep ik stage bij een caseloadpraktijk. Dat is een kleine verloskundigenpraktijk waar een verloskundige een beperkt aantal baringen begeleidt, haar eigen cliënten heeft of in elk geval daar de primaire zorgverlener is. Dat betekent dat je tijdens de zwangerschap en bevalling dezelfde verloskundige blijft houden. En dat zorgt voor een hoop rust en vertrouwen bij de barende vrouw. En zij vraagt daardoor minder snel om pijnstilling. Ook vordert de ontsluiting bijvoorbeeld sneller.

Juist doordat je de zwangere beter kent, kun je meer vertrouwen op de natuur en haar kracht. Naar mijn idee creëer je zo veel minder pathologie, ofwel minder vaak onnodige medische ingrijpen. Natuurlijk kun je problematiek nooit voorkomen, want je weet nooit hoe het loopt. Maar ik ben er wel van overtuigd dat wanneer je meer vertrouwt op dat de natuur zorgt dat het goed komt, je onnodige ingrijpen tegen zou kunnen gaan.

Tijdens deze stage merkte ik dat het er gewoon zijn als vroedvrouw (in opleiding) al zo belangrijk is voor de barende vrouw. Je merkte dat zij rustig werd van alleen jouw aanwezigheid. Door haar in dit proces aan te moedigen zag je ook dat zij steeds meer in zichzelf gingen geloven. Doordat de vroedvrouw de zwangere goed kende, wist zij ook goed in te spelen op haar wensen en behoeften. Er ging een wereld voor mij open, want ja! Dit is wat ik wil!

Vertrouwen op de fysiologie, het natuurlijke, de kracht van vrouwen en de kracht van het lichaam. Dat is waarvoor ik sta en waarom ik ook geen verloskundige, maar een vroedvrouw wil worden!

Vroede vrouw

Maar vroedvrouw. Wat betekent dit woord nu precies? Volgens de encyclopedie betekent 'vroed': wijs, verstandig. Het woord vroedvrouw werd gebruikt voor een wijze vrouw. Het verwijst naar de deskundigheid van deze vrouw bij de uitoefening van haar belangrijkste taak: de bevalling

De definitie die ik meeneem als vroedvrouw (in opleiding): (zoals mijn stagebegeleider dit heeft beschreven):

"Een vroedvrouw is een wijze vrouw, die haar kennis over zwangerschap, geboorte en kraambed deelt aan hen die daarom vragen, werkend vanuit een basis van gelijkwaardigheid, niet dienend noch paternalistisch, waarbij zij eerbiedigt dat de vrouw alleenheerser is over haar lijf, zelf weet wat het beste voor haar is, en erop vertrouwt dat de natuur het meestal in goede banen leidt. Alleen daar waar de vrouw vraagt om hulp, zal zij dat geven."

Zorg vanuit mijn hart

Ik vind het belangrijk dat jij en je partner tevreden terugkijken op de zwangerschap, geboorte en kraamperiode. Ik denk dat de beleving allesbepalend is voor het verloop van deze bijzondere periode, maar ook voor ervaringen in de toekomst. Ik vind het belangrijk om samen met jou de basis te leggen in het vertrouwen in je eigen kunnen en kracht. Ik hoop dat ik dit mag overbrengen op alle zwangere vrouwen. Het klinkt misschien als een cliché, maar wat ik wil is zorg leveren vanuit mijn hart, met liefde en passie. Daarbij staan jij en je partner altijd centraal! Zo begeleid ik als een vroede vrouw de zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl