de Verloskundige

Student verloskunde Aljenshka Howell

Student verloskunde Aljenshka Howell Aljenshka Howell is vierdejaars student verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. In haar blog schrijft ze over haar ervaringen als stagiaire op het eiland Aruba! Volg Aljenska in haar blog.

Zwanger zijn en bevallen op Aruba; een verschil met zwanger zijn in Nederland?!

21 december 2018

Is er nou eigenlijk een verschil? Zwanger zijn en bevallen op Aruba in vergelijking met in Nederland? Ik heb bewust enkele weken gewacht voordat ik deze blog ging schrijven. Ik moest mezelf namelijk de tijd geven om kennis te maken met de verschillen, overeenkomsten, speciale gebruiken en rituelen. Na enkele weken stage te hebben gelopen, is de tijd gekomen om hierover te schrijven.

Controles

Laten wij maar beginnen met de verschillen die ik tijdens de zwangerschap heb gemerkt, want de zwangerschap is natuurlijk de eerste fase! Oh en ik begin gelijk met de zwangerschap, want op Aruba is er bijna geen sprake van preconceptie-advies en dat is al een verschil!

Controles in de zwangerschap worden precies hetzelfde uitgevoerd zoals in Nederland. Wat wel opmerkelijk voor mij was, is het vertrouwen dat de cliënten hebben in hun zorgverleners. Je vraagt je nu af wat ik hiermee precies bedoel. Cliënten op Aruba zijn erg rustig, komen op controles, vertrouwen op de verloskundige, vragen niet veel en doen precies wat de verloskundige zegt. Er is weinig sprake van “ja…maar”. Een ander verschil was dat je soms zelf extra vragen moet stellen, indien je aan alle nodige informatie wilt komen. 

Wat ik nog leuker vond tijdens de controles was dat de verloskundigen altijd natuurlijke producten adviseren voor bijvoorbeeld misselijkheid, braken, obstipatie etc. Men probeert alles eerst met verschillende thee of fruit voordat ze naar medische middelen grijpen. En weet je wat? Natuurlijke middelen kunnen wonderen doen! Dit was voor mij echt een eye-opener.

Bevalling

Tijdens de bevalling is er geen sprake van speciale rituelen of gebruiken. Wat wel opmerkelijk is is dat als iemand gaat bevallen, de wachtkamer helemaal vol is! Op Aruba is er sprake van een “wij” cultuur!

Na de bevalling

Beschuit met muisjes? Dat heb ik hier wel gemist hoor! Ik ben geen grote fan van beschuit met muisjes, maar ik vind het gebruik zo leuk. Dit gebruik kom je alleen bij Nederlandse gezinnen tegen. Leuke geboortekaartjes ter herinnering uitprinten en uitdelen? Nee nee, dat gebeurt ook niet op het eiland hoor!

Wat wel op het eiland als ritueel wordt beschouwd, is dat de kraamvrouwen hun haren voor zes weken niet wassen! Waarom eigenlijk?! Volgens onze grootouders kan dit ervoor zorgen dat vrouwen een kou vatten via het hoofd en eventueel hersenschade kan oplopen. Ouders en oma’s op Aruba blij houden? Geen haren wassen! Het scheelt enorm veel gemopper, haha.

Was er bij jou ook sprake van een bijzonder of ongewoon ritueel? Laat het mij weten, want ik ben er zeer benieuwd naar!

Nieuwsgierig naar de reis van Aljenshka? Volg haar dan via haar Vlog!

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl