de Verloskundige

Rosa

Terug

De bevalling bewust en zonder stress meemaken: dat was Rosa's (35) wens. Met hulp van een coach vond ze het vertrouwen in haar eigen lichaam terug. Hierdoor kwam haar bevalling spontaan op gang en was de geplande inleiding niet nodig. Haar vertrouwen was zelfs zo sterk dat Rosa de weeën alleen opving.

Bevallen zonder stress

Rosa had na complicaties van eerdere bevallingen - de geboorte van zoon Dylan en de geboorte van haar overleden dochter Rafaëla veel behoefte om deze bevalling bewust mee te maken. In een rustige omgeving zonder stress. Vanwege de eerdere complicaties moest ze wel in het ziekenhuis bevallen. Er stond zelfs een inleiding gepland als de baby niet voor 15 februari geboren zou zijn. Helaas had Rosa geen positieve ervaringen aan het ziekenhuis overgehouden. Daarom las ze veel over positieve bevallingen en riep ze hulp in van een coach die haar leerde hoe ze haar bevalling bewust en zonder stress kon meemaken. Hierdoor kon Rosa haar negatieve bevallingservaringen omzetten naar positieve gedachten.

Positieve gedachten

Samen met haar coach wist Rosa haar negatieve emoties over haar eerdere bevallingen een plek te geven. Hierdoor was ze twee maanden voor de bevalling rustig en had ze vertrouwen in zichzelf: in haar kracht en haar lichaam. Dit voelde zij ook in het contact met haar baby. "Mijn baby voelde mijn liefde. Ik had geen stress meer en merkte dat mijn baby zich daar prettig bij voelde. Ik had mijn emoties onder controle en ging bewust om met mijn zwangerschap: met de baby die in mij groeide. Ik was één met mijn baby. Ik deed oefeningen om harde buiken tegen te gaan en oefeningen om onze goede band te versterken. Mijn baby zou ter wereld komen in een vredige omgeving, welkom voelen en de liefde voelen van zijn moeder."

Steun van de verloskundige

Rosa besprak uitvoerig met haar verloskundige Wilma op welke manier zij wilde bevallen. "Belangrijk was dat Wilma open stond voor mijn ideeën. Ze liet mij vrij en het was fijn om de steun van de verloskundige te hebben. Ik wilde namelijk graag bevallen in alle rust: door me letterlijk af te zonderen van andere mensen; alleen ik en mijn baby. Wilma deelde mijn ideeën met haar collega's van de verloskundigenpraktijk, zodat iedereen goed op de hoogte was.

Tip van de verloskundige

  • Bespreek uitvoerig en duidelijk met je verloskundige hoe je wilt bevallen. Dan is zij en haar team op de hoogte van je wensen.

Tips van Rosa
  • Als je vertrouwen hebt in je eigen lichaam, verloopt je bevalling meestal geheel natuurlijk
  • Oefen voor de bevalling hoe je je innerlijke rust kunt bewaren. Als je dat kunt, kun je de pijn veel makkelijker opvangen

Innerlijke rust bewaren

Rosa wil heel graag op eigen kracht bevallen en niet door een geplande inleiding. Dat lukte gelukkig: de weeën begonnen spontaan 4 dagen eerder. Door zich in haar vertrouwde omgeving van haar slaapkamer af te zonderen, kon Rosa zich in alle rust en vol vertrouwen voorbereiden op de bevalling. "Ik maakte contact mijn baby en ik voelde goed aan hoe mijn lichaam omging met de bevalling. Toen om 17:00 uur de weeën intenser werden, heb ik mijn man Martijn gevraagd de verloskundige te bellen. Sanne, de dienstdoende verloskundige gaf aan dat wij contact konden opnemen wanneer de weeën zich sneller zouden opvolgen. Om 20:30 uur belde Sanne zelf om te vragen hoe het ging, want we hadden nog geen contact met haar opgenomen. Ik gaf aan dat de weeën zich nu sneller opvolgden. Maar omdat ik mijn innerlijke rust kon bewaren, kon ik de pijn goed opvangen. Sanne gaf aan dat ze thuis wilde langskomen om de ontsluiting te controleren. Om 21:15 uur bleek dat ik tijdens de weeën 4/5 cm ontsluiting had en dat het tijd was om naar het ziekenhuis te gaan.

Op eigen kracht

Martijn bracht mij naar het ziekenhuis waar Sanne voor mij een verloskamer regelde. In de verloskamer heb ik - net als thuis - alleen de weeën opgevangen. Ook hier had ik de gordijnen gesloten en had ik mijn muziek opgezet. Ik was in mijn eigen wereld zonder stress van buitenaf en gefocust mijn lichaam. Martijn bleef stand-by in de wachtkamer en Sanne in de kamer van de verpleegkundigen. Omstreeks middernacht voelde ik dat de baby ging indalen. Op het moment dat ik begon met persen kwam Sanne een kijkje nemen. Sanne riep Martijn erbij. Daarna verliep de geboorte heel snel. Matthijs werd geboren op 11 februari om 00:47 uur, exact 1 dag voor mijn verjaardag én 4 dagen voor de geplande inleiding.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl