de Verloskundige

Gwendolyn

Terug

Gwendolyn (32) is zwanger van de tweede. Zij en partner Peter (33) hebben al een zoon van 2 jaar. Gwendolyn wil graag in bad bevallen en zoveel mogelijk een hand-off bevalling – met alleen steun of ingrijpen wanneer zij dat wil of als het medisch noodzakelijk is. Ze vindt een verloskundige die haar in deze aanpak steunt. Met succes: Gwendolyn krijgt haar droombevalling.

Goede voorbereiding

De bevalling van Gwendolyns eerste zoon verliep goed. Alleen was de kraamperiode pittig: Gwendolyn voelde zich daarna niet zichzelf. Verder mislukte de borstvoeding door een slechte voorbereiding en slechte begeleiding. Gwendolyn: "De eerste weken na de bevalling huilde ik veel en zat niet lekker in mijn vel. Ik was behoorlijk overvallen door de verantwoordelijkheid en onzekerheden van het moeder zijn. Dit gevoel wilde ik deze keer voorkomen. Ik las ergens dat het geven van borstvoeding depressieve gevoelens tegen kan gaan na de bevalling. Daarom heb ik me erg verdiept in het laten slagen van de borstvoeding. Een bevalling waar ik met een goed gevoel op terug kon kijken, leek me erg belangrijk als ik de borstvoeding wilde laten slagen. Dat betekende dat ik natuurlijk wilde bevallen: op mijn manier; zonder veel bemoeienis van buitenaf."

Geboorteplan

Gwendolyn wilde zich graag goed mogelijk voorbereiden op haar tweede bevalling zodat de slagingskans op het geven van borstvoeding werd vergroot. "Tijdens zwangerschapsyoga hoorde ik van de mogelijkheid om een geboorteplan te maken. Ik had geen idee wat ik in zo'n plan moest zetten. Toen ben ik gaan zoeken op internet naar geboorteplannen. Ik las veel geboorteplannen van andere vrouwen en vormde zo mijn eigen mening voor mijn bevalling. Een natuurlijke badbevalling leek me prachtig: de overgang van de moeder naar de buitenwereld is dan voor een baby is veel rustiger en verloopt geleidelijker. Daarnaast had ik bij mijn eerste bevalling in de ontsluitingsfase veel baat bij een bad, dus ik dacht dat een badbevalling voor mijzelf ook erg prettig zou zijn."

Tips van Gwendolyn:

  • Vertrouw in jezelf, de baby en de natuur.
  • Geef je over aan de weeën en luister naar je gevoel. Dit klinkt heel zweverig, maar al eeuwen bevallen vrouwen prima op eigen kracht.
  • Laat je bevalling niet onnodig medicaliseren. Je bent niet ziek, je bent zwanger!"

Tips van de verloskundige:

  • Als je niet goed weet hoe je wilt bevallen, lees dan de geboorteplannen van andere vrouwen. Zo kun je ideeën opdoen.
  • Zoek een verloskundige die bij je past. Bespreek je wensen en kijk of je verloskundige je op die manier kan begeleiden.

Begripvolle verloskundige

Gwendolyns eerste verloskundige kan niet meegaan in al haar bevallingswensen en daarom gaat ze op zoek naar een verloskundige die dat wel kan. Ze vindt een verloskundige die tegemoet kan komen aan haar wens voor een hand-off bevalling. Gwendolyn heeft veel vertrouwen in haar aanpak: "Deze verloskundige had veel tijd en ruimte om al mijn wensen uitgebreid te bespreken. Een verademing! En ze had ook veel aandacht voor Peters onzekerheden omtrent mijn bevallingswensen . Gelukkig legde de verloskundige goed uit wat wij en zij precies konden verwachten als ik hand-off zou bevallen."

Teamwork ten top

Na bijna 38 weken zwangerschap beginnen de weeën. Gwendolyn: "Ik was nog helemaal niet klaar met de zwangerschap! Het was zo prettig en veilig om de baby in mijn buik te hebben. 's Nachts begon het toch echt. Al snel kon ik geen houding meer vinden in bed en kreeg de behoefte om te staan of te lopen. De weeën kwamen elke 5 minuten en waren minimaal 1 minuut lang. Een teken dat ik de verloskundige moest bellen. Ze kwam er snel aan. De verloskundige constateerde 4 centimeter ontsluiting. Peter blies de yogabal op, want het leek me prettig hierop te zitten. Ik deed mijn best om de pijnlijke rugweeën op te vangen en had behoefte aan tegendruk. Dat gaf Peter me terwijl ik op de yogabal zat. Omdat Peter het bad moest opzetten, nam de verloskundige deze taak van hem over. Ze voelde precies aan wanneer er een wee is en zet direct haar vuisten op mijn onderrug. Teamwork ten top!"

Van bal naar bad

"In bad kon ik geen goede houding vinden. De eerste wee ving ik op terwijl mijn onderrug boven water was. De verloskundige wees me daarom op een andere houding voor in bad. Ook hielp ze me met mijn ademhaling. Ik riep al snel dat ik moest persen. Ik bleek volledige ontsluiting te hebben! De vliezen braken spontaan. Ik kreeg een perswee en liet helemaal zelf het hoofdje geboren worden. Op de volgende wee kwam het lijfje en de verloskundige hielp even mee met het schoudertje. Daarna gleed Novan zo uit me! Ik haalde hem boven en leg hem op mijn borst."

Wens in vervulling

Gwendolyn en Novan blijven nog even nagenieten in bad, maar dan moeten ze er uit om de placenta geboren te laten worden. "Mijn baarmoeder trok daarna vanzelf samen en binnen een kwartier volgde de placenta. De verloskundige liet me na enkele minuten de navelstreng voelen en die klopte flink krachtig. Pas na de geboorte van de placenta werd de navelstreng doorgeknipt. Navon heeft lekker lang huid- op- huid gelegen bij me. Zo kon hij ook heel rustig aan 'oefenen' met drinken uit de borst. Na ruim een uur vond ik het tijd om me iets op te frissen en Novan aan te kleden om hem kennis te laten maken met zijn grote broer Ferron.'

Vertrouw in jezelf

"Het was een droombevalling. Al mijn wensen zijn ingewilligd. Mijn advies aan andere vrouwen: vertrouw in jezelf, de baby en de natuur. Geef je over aan de weeën en luister naar je gevoel. Dit klinkt heel zweverig, maar al eeuwen bevallen vrouwen prima op eigen kracht. Laat je bevalling niet onnodig medicaliseren. Je bent niet ziek, je bent zwanger!"

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl