de Verloskundige

Qwen

Terug

Qwen (31) kon tijdens de eerste 5 maanden van de zwangerschap geen eten en drinken verdragen. Na een tijdelijke opname in het ziekenhuis lukte het haar toch te genieten van haar zwangerschap. Uiteindelijk bevalt ze in aanwezigheid van dochter Maya (8), partner Clayton (37), familie en met haar eigen verloskundige in het ziekenhuis van dochter Chloe.

Misselijk

"De eerste 5 maanden van mijn zwangerschap was ik erg misselijk. Ik kon niets verdragen, zelfs geen water. Van elke geur moest ik overgeven. Ik ben 10 kilo afgevallen. Tijdens die periode kreeg ik allerlei tips van anderen. Ik had er niets aan: ik moest naar mijn lichaam luisteren. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en moest 48 uur nuchter blijven. Zelfs geen water drinken. Ik kreeg een infuus en medicijnen. Daarna moest ik mijn maag weer langzaamaan laten wennen aan eten en drinken. Ik begon met ijsklontjes, daarna met water en bouillon, crackers, aardappelpuree en maaltijddrankjes met voldoende vitamines, net zolang tot ik weer normaal kon eten. De laatste paar maanden heb ik toch genoten van mijn zwangerschap."

Band verloskundige

"Omdat het de laatste maanden toch beter met me ging, heb ik mijn wensen met betrekking tot een natuurlijke thuisbevalling besproken met mijn verloskundige en gynaecoloog. Zij gaven groen licht. Dat was fijn en gaf me vertrouwen. Met 38 weken dacht ik door lichte krampen dat de bevalling ging beginnen. Dit zette niet door en het duurde uiteindelijk nog ruim 2 weken voordat Chloe werd geboren. Ik had het helemaal gehad met die zwangerschap. Chloë was heel erg actief in mijn buik en dat deed zeer bij mijn onderste ribben. Ik was ook erg moe."

Toch poliklinisch

De weeën beginnen 3 dagen na de uitgerekende datum. "De weeën duurden de hele nacht en ik had veel pijn. Vanwege de pijn en de ligging van onze woning - 18 hoog – besloten we om in het ziekenhuis te bevallen. Het zou toch maar gebeuren dat de lift het niet zou doen! De verloskundige ging gelukkig mee."

Drukke bevalling

"Clayton wilde in eerste instantie niet bij de bevalling zijn. Hij wilde me geen pijn zien hebben en het leek hem eng. Toch bleef hij er bij. Mijn dochter Maya wilde er juist wel heel graag bij zijn. Ik heb Maya goed en eerlijk uitgelegd wat er zou gaan gebeuren. We hebben samen op YouTube naar bevallingen gekeken zodat ze wist waar ze aan toe was. Oma, een nicht en een vriendin kwamen ook naar het ziekenhuis. Inclusief de verloskundige en geboortefotograaf, de verpleegkundige en een stagiaire waren we met 9 personen in de bevalkamer. Dat was druk, maar ook prettig."

Tips Qwen

  • Maak je eigen keuzes in overleg met je verloskundige. Wees niet bang om te vragen en zeggen wat je denkt en voelt het gaat om jou en je baby.
  • Geniet van je zwangerschap voor zover het kan.

Tips van de verloskundige

  • Blijf iets doen tussen de weeën door! Beweeg. Dan gaat je bevalling een stuk sneller.

Concentratie

"Ik kon me goed concentreren op de weeën. Tussen de weeën door liep ik zoveel ik kon rond. Maya was ontzettend lief voor me. Ze gaf knuffels en wreef over mijn arm." Na bijna 24 uur weeën werden de vliezen gebroken. "De weeën werden heftig en ik kon ze niet goed meer opvangen. Ik vroeg om pijnstilling, maar dat kon niet meer omdat ik al bijna volledige ontsluiting had. De verloskundige vertelde me hoe ik moest puffen en stelde voor om onder de douche te gaan. Zo fijn! Een half uur later kreeg ik persdrang. Gelukkig had ik volledige ontsluiting en mocht ik persen! Na 10 minuten werd Chloë geboren. Clayton knipte als trotse vader de navelstreng door. Chloë was meteen heel alert en keek met haar grote, bruine ogen meteen de wereld in."

Qwen: "Probeer je tijdens de bevalling te concentreren en te genieten, want daarna vergeet je al snel de pijn."

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl