de Verloskundige

Yvonne

Terug

Yvonne (25) is getrouwd met Paul (30). Een dag na de uitgerekende datum beviel ze van dochter Féline. Niet thuis, zoals ze wilde, maar in het ziekenhuis omdat Féline in het vruchtwater had gepoept. Achteraf is Yvonne blij dat haar verloskundige en de klinisch verloskundige zich hielden aan het geboorteplan zoals zij had opgesteld. Daardoor kijkt ze nu tevreden terug op haar bevalling.

​Een goede voorbereiding is het halve werk

"Mijn zwangerschap verliep voorspoedig. Ik had geen last van kwaaltjes en de baby groeide goed. Door het volgen van een cursus zwangerschapsyoga, het bezoeken van open dagen van het zieken- en geboortehuis en het lezen in zwangerschapsapps, -tijdschriften en -boeken kon ik mijn wensen goed onder woorden brengen in het geboorteplan. Paul en ik hebben dit plan met de verloskundige besproken. Zo wilden we thuis bevallen, de navelstreng uit laten kloppen en het eerste uur huid-op-huid-contact met de baby zonder kraamvisite. De verloskundige kon zich hier goed in vinden. We hadden er vertrouwen in dat zij onze plannen zou volgen voor zover dat mogelijk was."

​Klik met de verloskundige

"In onze praktijk zitten meerdere verloskundigen en een verloskundige in opleiding. Vooraf had ik wel een voorkeur wie ik het liefste bij de bevalling wilde hebben. Gewoon omdat het net iets meer klikte. Alsof het zo moest zijn, stond zij de volgende dag ook aan mijn bed! De ochtend na de uitgerekende datum kreeg ik namelijk lichte weeën. Het ging beginnen! 's Middags kwamen de weeën om de 5 minuten en de verloskundige constateerde al 4 centimeter ontsluiting. Dat ging snel. 's Avonds om 19.00 uur brak de verloskundige de vliezen. Toen bleek dat de baby in het vruchtwater had gepoept. Nu moesten we naar het ziekenhuis. Wat een domper. Ik had namelijk heel graag thuis willen bevallen. De gezondheid van de baby ging natuurlijk boven alles, dus ik kon wel meteen omschakelen. Mijn eigen verloskundige heeft ons begeleid naar het ziekenhuis. Daar heeft ze me persoonlijk overgedragen aan de klinisch verloskundige."

Tip van de verloskundige

  • Bevallen is teamwork. Bereid je samen voor. Schrijf samen een geboorteplan en volg een zwangerschapscursus. Hierdoor hebben jullie meer vertrouwen in je zwangerschap en bevalling.

Tip Yvonne

  • Doe wat voor jou goed voelt. Lees je in, volg een cursus, vraag adviezen aan de moeders om je heen als je daar behoefte aan hebt, maar blijf vooral bij jezelf.

Zen kwijt en weer gevonden

Ook al had ze zich nog zo goed voorbereid, in het ziekenhuis werd ze geconfronteerd met dingen waar Yvonne nooit van gehoord had. "In het ziekenhuis werd ik aangesloten op een CTG-apparaat, kreeg de baby een sensor op het hoofdje. Toen er ook nog extra controles moesten plaatsvinden om de conditie van de baby en mij te controleren werd ik ongerust en raakte ik mijn "zen" kwijt. De klinisch verloskundige kon me geruststellen en sprak me moed in, waardoor ik weer rustig werd."

​Geen vrijheid

"Thuis had ik alles prima onder controle en had alle vrijheid om me door het hele huis te bewegen. De weeën ving ik op in bad, op de bank of hangend op de bevallingsbal. In het ziekenhuis werd dat anders door het CTG-apparaat. Na een paar uur kreeg ik het bloedheet en nog geen 3 kwartier later kreeg ik persdrang. De klinisch verloskundige kwam erbij en constateerde volledige ontsluiting. Het ging ineens heel snel. Paul trok zijn handschoen aan om de baby aan te pakken. Ik was bang dat hij flauw zou vallen, maar niets was minder waar. Samen met de verloskundige pakt hij de baby aan. Ik was zo in wolken dat ik meteen alle kraamvisite bij me wilde hebben. Gelukkig had de klinisch verloskundige mijn plan goed gelezen en hebben we het eerste uur met zijn drietjes doorgebracht. Omdat Féline zo groot was, moest 24 uur lang haar suikerwaardes in de gaten gehouden worden. De volgende dag mochten we naar huis."

​Samen sterk

"Ik wilde alleen Paul tijdens de bevalling bij me hebben. Paul was mijn steun en toeverlaat en is de hele bevalling aan mijn zijde geweest. Zijn handen op mijn rug gaven mij letterlijk de steun die ik nodig had. We hebben samen de weeën opgevangen, hij sprak me moed in en tussendoor haalde hij koude washandjes waarmee hij mijn hoofd depte. We waren een goed team."

​Zwaar en pijnlijk

"Het was zwaar en pijnlijk, maar het is me gelukt! En ook al verliep de bevalling anders dan ik wilde, we kijken er tevreden op terug omdat de verloskundigen zich zoveel mogelijk aan het geboorteplan hebben gehouden."

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl