de Verloskundige

Jessica

Terug

Na een te hoge bloeddruk, urenlange weeën, een rit naar het ziekenhuis en strippen door de gynaecoloog lijkt er toch nog een thuisbevalling in te zitten voor Jessica (29). Het bad biedt verlichting aan de zware weeën, maar dan blijkt de baby flink in het vruchtwater gepoept te hebben. Op dat moment besluiten Jessica en Michiel in overleg met de verloskundige toch naar het ziekenhuis te gaan.

Uitgebreid geboorteplan

"Bij mijn eerste twee ziekenhuisbevallingen gebeurden er dingen die ik achteraf gezien niet wilde. Bijvoorbeeld een elektrode op het hoofdje van de baby en op mijn rug liggen tijdens de uitdrijving. Tijdens deze bevalling wilde ik zelf de regie houden en alleen hulp wanneer dat echt nodig zou zijn. Daarom wilde ik thuis bevallen. Michiel en ik legden onze wensen vast in een uitgebreid geboorteplan. De verloskundige vond geen enkel verzoek vreemd. We hebben over alles gesproken. Dat gaf mij veel vertrouwen."

​Badbevalling

"Tijdens mijn zwangerschap keek ik veel filmpjes van bevallingen en las ik veel bevallingsverhalen. De rust die uitstraalde van een badbevalling, het positieve effect ervan op de pijn van de weeën en de baby die rustig in het water geboren wordt, vond ik prachtig. Dat wilde ik ook meemaken!"

Tip van de verloskundige

  • Blijf vasthouden aan jouw eigen gevoel. Je weet zelf goed wat je wilt. Geef dit duidelijk aan bij de zorgverleners die je begeleiden.

Tips van Jessica

  • Bereid je goed voor, lees bijvoorbeeld de folder 'Vertrouw op jezelf en maak je eigen keuzes'. Zorg dat je je wensen duidelijk op papier zet.
  • Heb vertrouwen in je eigen lichaam!
  • Ga op zoek naar positieve bevallingsverhalen.
  • Laat je niet te snel van de wijs brengen als de bevalling toch anders loopt dan verwacht.
  • Volg je eigen gevoel. Wil je een andere houding aannemen? Doe dat gewoon.

​Hoge bloeddruk

Na een dag overtijd bleek Jessica's bloeddruk gestegen. 's Avonds kwam de verloskundige om de bloeddruk nog een keer te meten. Deze bleek nog verder gestegen. Jessica werd doorverwezen naar het ziekenhuis. "Op dat moment was ik even het vertrouwen in mijn eigen lichaam kwijt. De gynaecoloog controleerde de baby en mij en vroeg wat we graag wilden. Ik zei dat ik graag thuis in bad wilde bevallen. De gynaecoloog vond het goed en liet ons gelukkig weer naar huis gaan. Hij vertrouwde er op dat ik dit kon; dat gaf een goed gevoel! We moesten wel de volgende dag terugkomen als de bevalling nog niet begonnen was. Een thuisbevalling was nog niet van de baan! Die nacht kreeg ik lichte weeën. Ik kreeg weer vertrouwen dat het goed zou komen en had er zowaar echt zin in."

Rust en vertrouwen

"De weeën zakten echter weer weg, maar kwamen na een paar uur heviger terug. De verloskundige gaf druk in mijn onderrug terwijl ik over de bank hing om de weeën op te vangen. Michiel zette intussen het bad klaar. Er stond een klein schemerlampje aan en de muziek stond op die ik speciaal voor de bevalling had uitgekozen. De baby lag in een aangezichtsligging en zat nog hoog in het bekken. De verloskundige constateerde 5 centimeter ontsluiting. Een aangezichtsligging is niet de makkelijkste manier om vaginaal te bevallen. Toch ging ik ervoor."

​Dag thuisbevalling

Na anderhalf uur in bad gezeten te hebben, was de ontsluiting niet gevorderd. De verloskundige stelde voor om de vliezen te breken en Jessica was het daar mee eens. Helaas bleek de baby in het vruchtwater gepoept te hebben. "Dag thuisbevalling. Uiteindelijk ging het erom dat de baby gezond ter wereld zou komen, dus ik kon de thuisbevalling 'loslaten'. Ik vroeg of mijn eigen verloskundige wilde blijven. Dat deed ze met alle plezier. In het ziekenhuis nam de klinisch verloskundige de tijd om te kijken wat onze wensen waren. Na overleg en uitleg werd het CTG aangesloten. Ik wilde absoluut geen schedelelektrode, omdat ik dat belastend voor de baby vond, dus dat gebeurde ook niet."

​Infuus met weeënopwekkers

De baby lag gelukkig al snel dieper en beter in Jessica's bekken. Maar ondanks de vele houdingswisselingen vorderde de ontsluiting nog steeds niet. "De klinisch verloskundige wilde weeënopwekkers geven om net dat extra zetje te geven. Eigenlijk wilden we dit niet, omdat ik het helemaal zelf wilde doen. We keken het nog even aan, maar het schoot nog niet op. Toch maar het infuus. Vanaf toen ging het snel. Ik voelde dat ik op handen en knieën moest gaan zitten. De verloskundige pakte snel haar handschoenen en zei: 'Voel eens Jessica, je kunt het hoofdje voelen'. Na 5 minuten persen werd Aaron geboren. Ik pakte hem onder mijn benen door aan. Magisch!"

Terugblik

"De verloskundige heeft enorm haar best gedaan om alles zo veel mogelijk volgens mijn wensen te laten verlopen. Haar aanwezigheid was een grote steun. Michiel had vertrouwen in mijn lichaam en wist dat ik het kon. Tijdens de weeën hield ik hem het liefst stevig vast. Ik heb mijn eigen gevoel gevolgd en had zelf de regie. Een enorm krachtige ervaring."

Maak een collage van je baby

Breng jouw verhaal over je zwangerschap en bevalling eenvoudig in beeld en deel het.

Maak een collage >

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl