de Verloskundige

Lobke

Terug

Lobke (36) beviel vier dagen na de uitgerekende datum thuis van haar tweede zoon: Roman. Lobke wilde graag op een natuurlijke manier thuis bevallen, in een ontspannen sfeer, zonder al te veel mensen. Samen met partner Carlo (42) en de verloskundige is haar wens uitgekomen.

Bij de bevalling van hun eerste zoon gingen Lobke en Carlo uiteindelijk naar het ziekenhuis, omdat hij in het vruchtwater had gepoept. Daar aangekomen had Lobke al bijna volledige ontsluiting, maar geen goede persdrang. Daarvoor moesten de weeën opgewekt worden, maar daar kreeg ze ook geen echte persdrang door. Na twee uur persen op eigen kracht werd hun zoon geboren met behulp van de vacuümpomp. "Ik was bang dat dit weer zou gebeuren en dit kindje er ook niet zelf uit zou kunnen komen. Daarin ben ik gerustgesteld door mijn verloskundige."

Natuurlijk bevallen

"Ik wilde dit keer graag op mijn manier bevallen: een natuurlijke thuisbevalling met zoveel mogelijk rust om me heen. Dat was geen probleem voor mijn verloskundige. Ik had veel vertrouwen in haar. Ze begeleidde mij kundig en prettig met respect voor mijn wensen."

De laatste weken rommelde het in de buik van Lobke. Dat waren vermoedelijk voorweeën. "Vier dagen na de uitgerekende datum rommelde het weer en had ik het gevoel dat het zou doorzetten. De verloskundige kwam langs. Ik bleek 2 centimeter ontsluiting te hebben, minder dan ik hoopte. De verloskundige ging weg en vroeg me te bellen als ik haar nodig had."

Tip van de verloskundige:

Doe de douchetest. Voorweeën stoppen vaak onder de douche en 'echte' weeën niet.

Tips van Lobke:

Bal in de douche

"In de slaapkamer hing een aangename sfeer: een relaxed muziekje op de achtergrond en kaarsjes overal. De weeën ving ik voorover hangend op het bed op. Ik vroeg Carlo tegendruk te geven op mijn onderrug. De weeën werden snel pittig. Ik ging onder de douche waar we een bal in hadden gelegd. Op mijn knieën kon ik daar goed op hangen. Carlo ging bij me zitten. Het werd echt zwaar, dus hij wilde de verloskundige bellen. Eigenlijk twijfelde ik daarover, ik wilde nog even wachten tot ik voor mijn gevoel verder was. Toch belde hij. De verloskundige kwam."

Aanmoediging

De verloskundige constateert acht centimeter ontsluiting. "Ik voelde steeds meer druk en riep dat ik het niet kon. Carlo bleef me aanmoedigen en zei steeds dat ik het fantastisch deed. Een kwartier later braken de vliezen. Ik wilde meteen weten of de baby in het vruchtwater had gepoept. Dat was gelukkig niet zo. Ik kreeg persdrang en ik geloofde het niet toen de verloskundige zei: 'Nog een paar persweeën en dan is jullie zoontje er'. "Ik pakte onze zoon Roman zelf aan. Geweldig!"

Ontlading

"Toen ik mijn kindje aanpakte, kwamen bij mij alle emoties los. We wilden graag in alle rust genieten. Daarom werd de familie nog niet gebeld en de kraamverzorgende nam ook netjes afstand. Na anderhalf uur huid op huid wilde ik Roman eigenlijk nog niet afgeven om te laten nakijken, maar ik liet hem toch even los. Hij kreeg vitamine K, werd gewogen, bekeken en goedgekeurd. Al snel dronk Roman bij mij aan de borst."

Goed gevoel

"Het was natuurlijk, rustig, thuis en ik heb hem er zelf uit gekregen! Tijdens de bevalling heeft de verloskundige mij het laten doen zoals ik wilde."

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl