de Verloskundige

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Dit komt meestal omdat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel een afwijking ontstaat. Hierdoor kan het vruchtje niet normaal groeien en sterft het. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek na één miskraam niet nodig.

Als je een miskraam hebt, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel samen met het vruchtje en de vruchtzak af. Bloedverlies en buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam.

De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Omdat het vruchtje meestal al enige tijd gestopt is met groeien en heel klein is, is dit vaak niet te zien. Wel zie je weefsel en mogelijk ook bloedstolsels. Ben je langer zwanger dan heb je vaak meer bloedverlies en waarschijnlijk ook meer buikkrampen. Als al het weefsel uit de baarmoeder is, neemt het bloedverlies af en worden de buikkrampen snel minder. Soms zie je een vruchtzakje. Na een miskraam heb je nog ongeveer een week  bloedverlies dat steeds minder wordt, net als bij een menstruatie.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl