de Verloskundige

Ik heb een miskraam - wat nu?

Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Afwachten: natuurlijke manier
  • Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis
  • Ingreep in ziekenhuis (curettage)
Je verloskundige zal de verschillende mogelijkheden - en wat deze voor jou betekenen - met je bespreken.

Afwachten: natuurlijke manier

Als het zeker is dat het hartje niet meer klopt - dat wordt gecontroleerd met echo('s) - kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies.

Behandeling met medicijnen

Bij een behandeling met medicijnen krijg je in het ziekenhuis van een verloskundige of een gynaecoloog tabletten. Deze worden meestal ingebracht in de vagina. Je wacht daarna thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met bloedverlies en buikpijn. De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt, kun je afwachten. En anders is een ingreep in het ziekenhuis (curettage) nog de enige mogelijkheid.

Ingreep in het ziekenhuis (curettage)

Een curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje, zuigertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt dan een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curettage weefsel in de baarmoeder achter, waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curettage te herhalen.

Marjolein (30): 'Toen ik ongeveer 9 weken zwanger was, had ik wat bruinachtig bloedverlies. Dat werd steeds meer. Toen de verloskundige een echo maakte, was er geen kloppend hartje te zien. Ik was erg verdrietig. Ik heb eerst even afgewacht of de miskraam vanzelf kwam -maar toen dat niet gebeurde – wilde ik het weg laten halen. Mijn verloskundige heeft mij verwezen naar het ziekenhuis. Daar werd een curettage met me besproken en ingepland. Na de ingreep mocht ik al na een paar uur weer naar huis. Die dag heb ik nog buikpijn gehad. Daarna verloor ik nog een week bloed: alsof ik ongesteld was.'

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl