de Verloskundige

Verwerking miskraam

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Verdriet, ongeloof, boosheid, schrik, onzekerheid, ontkenning of jaloezie: allemaal veel voorkomende emoties. Ook de tijd om een miskraam te verwerken, is voor iedereen anders. Wat wel vaak hetzelfde is: een gevoel van gemis omdat de zwangerschap plotseling is gestopt.

Erover praten, kan helpen. Dat kan met je partner, je verloskundige, een vriendin of iemand aan wie je je verhaal graag kwijt wilt. Sommige vrouwen vinden het fijn hun verhaal te delen met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat kan zijn met iemand die je persoonlijk kent of juist anoniem, bijvoorbeeld op een besloten Facebook-groep.

Petra (30): 'Ik heb een miskraam gehad bij 7 weken. Toen ik opnieuw zwanger werd, merkte dat ik nog niet helemaal over mijn miskraam heen was. Ik was bang dat het nog een keer zou gebeuren. Het was fijn dat ik hierover met mijn verloskundige kon praten. Zij vertelde me dat ik deze zwangerschap niet hoefde te vergelijken met de vorige. De kans dat het deze keer goed zou gaan was even groot als voor de miskraam. Dat stelde me gerust.'

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl