de Verloskundige

Gele huid

De meeste baby’s worden een paar dagen na de geboorte een beetje geel, ongeacht hun eigen huidskleur. Dat is normaal en gaat na een paar dagen vanzelf weer over.

Heeft je baby een gele kleur?

De gele kleur van de huid wordt veroorzaakt door een afbraakstof uit het bloed van je baby. Deze afbraakstof heet bilirubine en komt dan in de huid terecht. Bijna alle baby’s worden met veel hemoglobine geboren. Hemoglobine is nodig om zuurstof op te nemen. In de baarmoeder kunnen ze zelf nog niet ademen en daarvoor hebben ze meer hemoglobine. Na de geboorte is dit niet meer nodig en wordt het afgebroken.

Té geel

Soms wordt een kind te geel. Het kan dan de afbraakstof bilirubine niet meer goed verwerken. Om te voorkomen dat dit complicaties geeft in de hersenen is het belangrijk dat je baby bij het verwerken van de bilirubine wordt geholpen. Je verloskundige en kraamhulp houden de kleur van je baby daarom goed in de gaten.

Hoe weet je of je baby té geel is?

Als de verloskundige ziet dat de baby meer dan normaal geel is zal ze vragen hoe je baby het verder doet. Om de bilirubine af te voeren is het belangrijk dat je baby goed drinkt, plast en poept. Als je baby veel slaapt en geen zin heeft in drinken dan zijn dat geen goede tekenen. Wanneer dit te lang duurt zal de verloskundige een bloedtest laten doen. Er komt dan iemand van het laboratorium bij je thuis. Je baby wordt geprikt en het bloed wordt onderzocht. Dezelfde dag weet je dan of het bilirubine normaal is of niet.

Wat als het bilirubine te hoog is?

Als het bilirubine te hoog is zal je baby lichttherapie nodig hebben om te helpen het bilirubine weg te werken. Je zal merken dat de baby weer levendiger wordt en vaker wil drinken. Voor lichttherapie moet je baby meestal opgenomen worden in een ziekenhuis. Soms is het mogelijk om de lichttherapie thuis te organiseren.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl