de Verloskundige

Kunstvoeding

Het begint bij een geïnformeerde keuze en goede ondersteuning

Zoals bij alle keuzes die je maakt voor je kind is het belangrijk dat je alle relevante informatie hebt (gekregen) om een passende keus te maken. Je verloskundige informeert je al in de zwangerschap, of zelfs al daarvoor bij een kinderwensconsult over de mogelijke voeding van je kind. Zij zorgt daarbij voor voldoende tijd en ruimte om in te gaan op jouw vragen, ideeën en visie, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken. Je verloskundige vertelt je ook over de gezondheidseffecten van je keuzes.

Verloskundigen zijn goed op de hoogte van alle mogelijkheden aan ondersteuning bij voeding bij jou in de buurt, zoals mamacafé's en vrijwilligersorganisaties. Deze laagdrempelige ontmoetingsplekken kunnen je helpen om vragen over de voeding aan je kind te stellen en te beantwoorden. Vraag je verloskundige gerust naar de mogelijkheden bij jou in de buurt!

Wat mag je van je verloskundige verwachten?

De verloskundige respecteert jouw keuzes over de voeding van je kind. Je mag van haar verwachten dat ze je tot zes weken na de geboorte ondersteunt en begeleidt bij de voeding. Dit doet zij in samenwerking met andere zorgverleners met wie je te maken kunt krijgen, zoals de kraamverzorgende, de jeugdverpleegkundige en de lactatiekundige.

Je verloskundige begeleidt je volgens de actuele wetenschappelijke inzichten. Zij zal daarbij uitgaan van borstvoeding als de natuurlijke voeding voor mensen(baby's). Ook als je je kind geen (volledige) borstvoeding geeft, zal je verloskundige je ondersteuning bieden die de natuur zoveel mogelijk nabootst: Zo zal ze je wijzen op het belang van (donor)moedermelk, lichamelijk contact met je kind, de houding waarin je (bij)voedt en het beperken van het aantal personen dat je baby voedt (liefst alleen jij of je partner).

Je verloskundige zal nooit reclame maken voor een bepaald merk kunstvoeding, flessen of spenen. Verloskundigen onderschrijven namelijk de WHO-code hierover. Als jij besluit om (gedeeltelijk) kunstvoeding te willen geven, zal ze je uiteraard wel kundig hierover informeren.

Meer informatie over voeding van je baby?

Vraag je eigen verloskundige om advies en informatie.

Je kunt daarnaast terecht bij:

Voor meer wetenschappelijke informatie over het voeden van je kind, kun je terecht bij de multidisciplinaire richtlijn borstvoeding (ook wanneer je geen (volledige) borstvoeding geeft).

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl