de Verloskundige

Voeden met de fles

Wanneer (uitsluitend) voeden aan de borst geen optie is, kan je ervoor kiezen om je kind (tijdelijk) te voeden per fles. Met een fles kan zowel afgekolfde moedermelk als poedermelk worden gegeven. Door een flesvoedtechniek te gebruiken waarbij het voeden aan de borst zoveel mogelijk wordt nagebootst, wordt de kans op zuigverwarring en andere voedingsproblemen verkleind.

Welke fles en speen?

Neem een fles met daarop een duidelijke maatverdeling en een bijpassende speen die geschikt is vanaf de geboorte (0+ maanden). Een lange, rechte speen werkt bij de meeste baby's het beste. Soms is het even zoeken welk merk fles en welke speen het beste bij jouw kind past. Flessen en spenen hoeven niet te worden uitgekookt. Afwassen met een flessenborstel in een schoon sopje of wassen in de vaatwasser (minimaal 55 graden) is voldoende. Laat de flessen en spenen aan de lucht drogen op een schone doek. Controleer en vervang de spenen regelmatig.

Aandacht voor lichaamscontact

Een baby heeft van nature een sterke behoefte aan lichaamscontact, dus besteed hier aandacht aan. Neem daarom je kind tijdens het voeden altijd in je armen en pas zo vaak mogelijk huid-op-huidcontact toe als je kunt.

Een juiste voedingshouding

Om de melk zo rustig mogelijk te laten stromen, kun je je kind het beste nagenoeg rechtop of in zijligging voeden. Leg hiertoe eventueel een (voedings)kussen op je schoot. Het is onverstandig om je kind tijdens het flesvoeden plat op zijn rug te leggen, omdat dit de kans op verslikken en overvoeding vergroot. Neem je kind voor de ene voeding op je rechterarm en voor de volgende voeding op je linkerarm. Of zorg dat hij afwisselend op zijn linker- en rechter zij ligt. Dit zorgt voor een gelijkwaardige belasting van het hoofdje en een gelijkmatige ontwikkeling van beide hersenhelften en ogen.

Voedingsreflexen

Door gebruik te maken van de natuurlijke reflexen van je kind, krijgt hij de kans om het verloop van de voeding zoveel mogelijk zelf te regelen. Stop niet zomaar de speen in het mondje, maar kondig het voeden aan door met de fles over de wang of bovenlip van je kind te strijken. Hierdoor zullen de zoek- en hapreflex worden geactiveerd en zal je kind zijn mondje wijd openen. Door hem te laten aanhappen en de speen voorzichtig op de tong te leggen, wordt de zuigreflex geactiveerd.

Controle over de melkstroom

Wanneer je kind zuigt en beide lipjes de basis van de speen raken, kantel je de fles voorzichtig zodat de speen gevuld raakt met melk. Houd de fles tijdens het voeden zo horizontaal mogelijk, de speen hoeft niet volledig gevuld te zijn met melk. Wanneer je je kind rustig hoort slikken is het goed. Gemiddeld doet een baby 20 tot 30 minuten over een voeding. Met name een (te) snelle melkstroom kan vervelende klachten geven, zoals spugen, krampen en/of overvoeding.

Blijf alert

Blijf tijdens het voeden voortdurend alert. Schrokken, knoeien, verslikken, kortademigheid, fronsen en wegkijken zijn stress-signalen en betekenen vaak dat de melkstroom te hard gaat. Kantel de fles naar beneden om te pauzeren, maar laat de speen in het mondje zitten. Zo kan je kind wel blijven zuigen, maar hoeft hij geen melk te drinken. Je kunt ook de dop wat strakker op de fles draaien en een ander model speen en/of een speen met een kleiner gaatje gebruiken. Duurt het voeden langer dan 20 à 30 minuten? Draai de dop dan wat losser op de fles of gebruik een ander model speen en/of een speen met een groter gaatje.

Wanneer je bijvoedt met de fles, kun je de kans op zuigverwarring verkleinen door je kind eerst een tijdje op de lege speen zuigen en dan pas de melk in de speen te laten stromen door de fles omhoog te kantelen. Je bootst hiermee het 'toeschieten' van de melk uit de borst na.

Wie geeft de fles?

Om je kind goed aan jou en je partner te laten hechten en overprikkeling te voorkomen, is het verstandig om zeker in de eerste weken zoveel mogelijk zelf de fles te geven. Laat geen kinderen experimenteren met het geven van de fles. Het is een handeling die bij een volwassen, verzorgende persoon hoort.

Meer lezen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl