de Verloskundige

RS-virus

Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Het RS-virus komt voor in de winter (oktober tot maart) en veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. In het eerste levensjaar krijgen bijna alle kinderen dit virus. Bij verreweg de meeste kinderen verloopt infectie met het virus mild. Voor baby's en kinderen tot twee jaar kan infectie met het virus gevaarlijk zijn. Vooral bij baby’s tot zes maanden, kinderen die te vroeg geboren zijn, een aangeboren hartafwijking, chronische longziekte of afweerstoornis hebben, of het syndroom van Down, is de kans groter dat het RS-virus tot meer ernstige klachten leidt.

Wat zijn de symptomen?

Een infectie met RS-virus lijkt in het begin op een gewone verkoudheid en is daardoor niet direct herkenbaar. Het is dus belangrijk om goed op te letten of de klachten bij je kind verergeren of veranderen. Heeft je kind verkoudheidsklachten en gaat het na een paar dagen hoesten en is het benauwd, schakel dan de huisarts in.

Wanneer baby’s en kinderen jonger dan twee jaar heel benauwd worden, gaan zij ‘neusvleugelen’. Hierbij sperren zij hun neusvleugels wijd open om lucht te krijgen. Vaak hebben ze dan ook verhoging (< 38°C). Ook eten ze niet of nauwelijks en drinken ze maar kleine beetjes. Als je dit merkt, bel dat meteen de huisarts.

Waarschuw ook een arts bij de volgende verschijnselen:

  • Bij het inademen trekt de huid tussen de ribben naar binnen (dit gebeurt als je kind benauwd is)
  • Je kind stopt soms een paar seconden met ademen
  • Je kind is suf, lijkt slaperig en is moeilijk wakker te krijgen.

Baby’s jonger dan zes maanden

Met name voor baby’s jonger dan zes maanden kan het RS-virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen de kleine luchtwegen ontsteken, waardoor ze benauwd worden. Doordat hun afweer nog niet volledig ontwikkeld is, hebben zij meer moeite om de infectie op te vangen. In combinatie met weinig drinken/eten, zorgt dit ervoor dat het bestrijden van het virus veel energie kost. Bij twijfel: schakel de huisarts in.

Behandeling

Er is geen behandeling voor het RS-virus. Gelukkig verlopen de meeste infecties mild en kan je kind gewoon thuis uitzieken. Bij ernstige klachten is soms een ziekenhuisopname nodig. In Nederland worden jaarlijks 1.500 tot 2.000 kinderen met een RS-virusinfectie opgenomen in het ziekenhuis. Kinderen die in de risicogroep vallen, krijgen een vaccinatie tegen het RS-virus aangeboden.

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk dat je je verkouden kind goed in de gaten blijft houden en dat je een arts waarschuwt wanneer klachten verergeren of veranderen. Het virus is heel besmettelijk. Het is daarom belangrijk dat jij en je huisgenoten vaak jullie handen wassen en dat speelgoed en beddengoed regelmatig schoongemaakt en gewassen worden. Rook niet in huis of in de nabijheid van je kind. Daarnaast kun je je kind het beste rustig laten uitzieken en zorgen dat het voldoende drinkt.

Bron: RIVM en Longfonds

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl