Anticonceptiepil
Anticonceptiepil (combinatiepil)
De anticonceptiepil is een klein pilletje dat hormonen aan het lichaam afgeeft. De pil neem je dagelijks rond hetzelfde tijdstip in, daarna heb je een pilvrije week. Dus: 3 weken lang de pil op hetzelfde tijdstip slikken, daarna 1 week niet. Bij goed gebruik is de pil meer dan 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
Het gebruik van de (combinatie)pil kan voor jou een goede keuze zijn als je:
De minipil
De minipil is een anticonceptiepil die alleen een progestageen hormoon afgeeft. De minipil moet je elke dag slikken. Er is geen pilvrije week. Bij goed gebruik is deze pil meer dan 99% betrouwbaar.
Het gebruik van de minipil kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister is een dunne, flexibele, pleister. Het geeft hormonen (oestrogeen en progestageen) af, waardoor je beschermd bent tegen zwangerschap. De pleister moet elke week worden vervangen. Bij goed gebruik is de pleister meer dan 99% betrouwbaar.
Het gebruik van de anticonceptiepleister kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Anticonceptiering
De anticonceptiering is een buigzame kunststofring die je zelf in je vagina brengt. De ring geeft hormonen (oestrogeen en progestageen) af, waardoor je beschermd bent tegen zwangerschap. De ring is bij goed gebruik meer dan 99% betrouwbaar. Je draagt de anticonceptiering drie weken, waarna je een ringvrije week inlast.
Het gebruik van de anticonceptiering kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Anticonceptiestaafje
Het hormoonstaafje is zo groot als een lucifer. Een verloskundige of huisarts brengt het staafje in de binnenkant van je bovenarm in. Daar kan daar drie jaar blijven zitten. Het staafje geeft dagelijks een progestageen hormoon af aan je lichaam. Deze methode is meer dan 99% betrouwbaar.
Het hormoonstaafje kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Condooms
Je hebt mannen- en vrouwencondooms. Het meest bekend is het mannencondoom. Het vrouwencondoom is in Nederland nog niet zo bekend, maar wel betrouwbaar. Bij goed gebruik is de betrouwbaarheid van het condoom ongeveer 98%.
Het (tijdelijk) gebruik van een condoom kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Hormoonspiraaltje
De verloskundige of huisarts plaatst het hormoonspiraaltje in je baarmoeder. Daar kan het vijf of zes jaar blijven zitten. Een progestageen hormoon in het spiraaltje voorkomt een zwangerschap. De betrouwbaarheid is meer dan 99%.
Het hormoonspiraaltje kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Koperspiraaltje
De verloskundige of huisarts plaatst het koperspiraaltje in je baarmoeder. Daar kan het 5 jaar tot 10 jaar blijven zitten. Het bevat geen hormonen. Het koper maakt de zaadcellen inactief en voorkomt bevruchting zodat je niet zwanger wordt. Deze methode is meer dan 99% betrouwbaar.
Het koperspiraaltje kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Pessarium
Een pessarium is een latex of siliconen kapje met een flexibele rand die je zelf in de vagina inbrengt. Het pessarium voorkomt dat zaadcellen in de baarmoeder en de eileiders komen, maar alleen als je het gebruikt in combinatie met een zaaddodend middel.
De betrouwbaarheid is 99% bij goed gebruik. Heb je voorafgaand aan je zwangerschap een pessarium gebruikt en wil je dit na de bevalling weer doen? Dan moet opnieuw een pessarium worden aangemeten of geselecteerd.
Het pessarium kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Prikpil
De prikpil is een hormooninjectie met een progestageen hormoon. Daarvoor moet je één keer in de drie maanden naar de verloskundige of huisarts. De prikpil is voor meer dan 99% betrouwbaar. Als je stopt kan het soms een jaar duren voordat je weer zwanger kunt worden, maar gemiddeld ben je weer vruchtbaar na zo'n drie maanden.
De prikpil kan voor jou een goede keuze zijn als je:
Sterilisatie
Wil je echt niet meer zwanger worden en/of geen biologische kinderen meer? Dan kun je kiezen voor sterilisatie bij de man of vrouw. Een sterilisatie is definitief. Denk er goed over na en praat erover met je verloskundige of (huis)arts. De betrouwbaarheid is ongeveer 99%.
Sterilisatie kan voor jou of je partner een goede keuze zijn als je:
Hormonale anticonceptie
Deze vormen van anticonceptie bevatten hormonen (progestagenen en oestrogenen) die voorkomen dat je zwanger wordt:
Deze vormen van anticonceptie bevatten alleen progestagenen
Hormoonvrije anticonceptie
Definitieve methoden
Als jullie er zeker van zijn dat je geen kinderen meer wil, kun je kiezen voor:
Anticonceptie en borstvoeding
Gebruik bij borstvoeding anticonceptie zonder hormonen of met alleen progestageen
Natuurlijke methoden
Bij natuurlijke methoden is het belangrijk dat je weet wanneer je vruchtbaar bent. De periode rond de eisprong vrij je dan een aantal dagen niet of met condoom. Er zijn veel verschillende natuurlijke methoden, met verschillen in betrouwbaarheid. Natuurlijke methoden zijn gevoeliger voor gebruikersfouten en kunnen in de praktijk een stuk minder betrouwbaar zijn dan in theorie:
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl