de Verloskundige

Contact met je baby

De manier waarop je met je baby omgaat, heeft ook invloed op zijn lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Voor een optimale hechting tussen jou en je kind is het belangrijk dat je na de geboorte inspeelt op zijn natuurlijke behoeftes, ongeacht het soort voeding dat hij krijgt.

Lichaamscontact

Evenals voldoende voedsel en rust, blijft lichaamscontact na de bevalling belangrijk voor je kind. Lichaamscontact, eventueel huid-op-huid, geeft je kind een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Inspelen op deze behoefte aan nabijheid is geen kwestie van 'verwennen', maar noodzakelijk voor een gezonde hechting, groei en hersenontwikkeling. Dat een jonge baby niet graag alleen wil zijn, is dus heel logisch te verklaren.

Slapen bij de ouders

Wakker worden voor nachtvoedingen horen bij normaal babygedrag. De ene baby kan 's nachts sneller zonder voeding of nabijheid van zijn ouders dan de andere. Door je kind in een apart bedje bij je op de kamer te laten slapen (rooming-in), kun je vlot reageren op zijn signalen. Stichting Veilig Slapen adviseert rooming-in tot de leeftijd van minimaal zes maanden.

Soms heeft een baby 's nachts behoefte aan lichaamscontact, zeker in de eerste weken. Het wordt echter afgeraden om een baby jonger dan vier maanden in het ouderlijk bed te laten slapen (bedding-in), tenzij jullie er voor veilige slaapomstandigheden kunnen zorgen. Een handige en veilige oplossing is een "aanschuifbedje" (co-sleeper), waarbij de matrassen van jouw bed en het bedje van je kind op dezelfde hoogte tegen elkaar aan liggen.

Reactie op huilen

Een baby huilt om te communiceren over een ongemak en kan allerlei oorzaken hebben.
Vanaf twee weken na de geboorte gaan veel baby's steeds meer huilen, tot soms wel drie uur per etmaal. Vooral in de avond en het begin van de nacht kunnen baby's erg onrustig gedrag vertonen. Dit is normaal. De 'huilpiek' ligt rond de leeftijd van zes à acht weken, daarna neemt de onrust bij baby's meestal vanzelf af.

De ene baby huilt meer dan de andere. De opvatting dat (langdurig) huilen goed zou zijn voor baby's is niet wetenschappelijk bewezen. Het is wel bewezen dat baby's minder huilen wanneer zij veel lichaamscontact krijgen. Een goede draagzak of -doek kan een goed hulpmiddel zijn om in te spelen op deze behoefte van je kind, omdat je dan je handen vrij hebt.

Vertrouw op je eigen gevoel

De natuurlijke behoeften van een baby komen niet altijd overeen met de heersende culturele opvattingen over hoe er met baby's moet worden omgegaan. Dit is voor ouders weleens lastig. Wanneer doe je het nou goed? Gelukkig voelen de meeste ouders zelf prima aan wat ze het beste kunnen doen om hun kind te helpen. Het kost tijd om op je gevoel te durven vertrouwen. Dit proces hoort bij het ouderschap.

Alle ouders hebben steun nodig

De komst van een (met name eerste) kind is een grote verandering in jullie leven. Niet alleen steun aan elkaar is hierbij essentieel, ook naaste familie en vrienden kunnen in deze intensieve periode veel voor je betekenen. Informeer hen daarom over je keuzes ten aanzien van de (op)voeding vraag hen of ze je hierbij willen helpen, ook op moeilijke momenten!

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl