de Verloskundige

9% van de vrouwen heeft weleens gerookt tijdens de zwangerschap

9 oktober 2018

Stoptober is nu al een week van start! Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Een mooi moment om dus even stil te staan bij (stoppen met) roken tijdens de zwangerschap.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 9% van de moeders met een kind van 0-4 jaar tijdens de zwangerschap weleens heeft gerookt (5% gedurende alle trimesters en 4% gedurende één of twee trimesters). In de vier weken voor de zwangerschap rookte 17% van de moeders. Na de zwangerschap stijgt het percentage rokers weer: iets minder dan de helft van de moeders die tijdens de zwangerschap succesvol zijn gestopt met roken, begint hier na de zwangerschap weer mee.

Schadelijke gevolgen voor je baby

Roken tijdens de zwangerschap leidt tot een gemiddeld lager geboortegewicht van de baby, een grotere kans dat de baby te vroeg wordt geboren of aangeboren afwijkingen heeft en een hogere kans op sterfte rond de geboorte en wiegendood. Stoppen met roken vermindert deze risico’s meteen! 

Verloskundige helpt je bij het stoppen

Heb je de start van Stoptober op 1 oktober gemist? Het is natuurlijk nooit te laat om te stoppen! Ben je zwanger en het lukt het je niet om te stoppen met roken? Je verloskundige kan je helpen. Zij kan je begeleiden of doorverwijzen naar gespecialiseerde coaches.

Bekijk hier de video Rookvrij Zwanger. De video biedt informatie over roken en zwangerschap. Moeders praten over hun eigen ervaring met stoppen met roken tijdens de zwangerschap. 

Meer informatie

  • De folder 'Alcohol-Roken-Drugs en Zwangerschap' waarin alles staat wat je moet weten over alcohol, roken en drugs vóór, tijdens en na je zwangerschap.
  • De folder 'Rookvrij zwanger, dat bevalt beter' geeft informatie over stoppen met roken als je een kinderwens hebt, als je zwanger bent en hoe je rookvrij leeft na de bevalling. De folder geeft je allerlei praktische tips om het stoppen met roken en het ook vol te houden.
  • Rokeninfo.nl: website met informatie over de gevaren van roken vóór, tijdens en na de zwangerschap.
  • Alcoholenzwangerschap.nl: website met informatie met de gevaren van het drinken van alcohol vóór, tijdens en na de zwangerschap.
  • www.Stoptober.nl: meer informatie over Stoptober? Op de website vind je praktische tips en ondersteuning die je helpen bij het stoppen met roken!  

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl