de Verloskundige

Antistoffen tegen corona in moedermelk

20 augustus 2020

De moedermelk van vrouwen die Covid-19 hebben gehad, bevat antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC.

Het ziekenhuis gaat nu bekijken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Uit de eerste resultaten blijkt ook dat na het verwarmen van de melk (pasteuriseren) de antistoffen nog steeds aanwezig zijn. Dit is belangrijk om te weten, omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen. Nu moet dus blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen corona. Als dat het geval is, dan kan de moedermelk worden ingezet bij risicogroepen, wanneer zich een tweede coronagolf voordoet.

Moedermelk doneren

Wil je ook 100 ml moedermelk kolven en doneren voor onderzoek? Mail dan je contactgegevens naar covid.milk@amsterdamumc.nl. De gedoneerde melk wordt opgeslagen in een biobank als je daar toestemming voor geeft. De melk is dan ook bruikbaar voor andere onderzoeken. Inmiddels hebben zich al ruim 5000 vrouwen moedermelk aangeboden.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl