de Verloskundige

Borstvoeding halveert risico op postnatale depressie'

21 augustus 2014

Het geven van borstvoeding kan het risico op een postnatale depressie halveren, zo blijkt uit een Brits onderzoek onder zo'n 14.000 pas bevallen moeders.

Het risico op zo'n postnatale depressie stijgt echter juist wanneer een moeder borstvoeding wil geven, maar dit niet lukt. De gezondheidsvoordelen van borstvoeding voor baby's zijn bekend, maar de impact die het wel of niet geven van borstvoeding op de mentale gezondheid van de moeders heeft, was volgens de onderzoekers nog niet zo duidelijk. 

Postnatale depressie

Ongeveer één op de tien vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie na de geboorte van haar kind.

Gelukshormoon Oxytocine

De onderzoekers wijten de gunstige effecten van de borstvoeding op de mentale gezondheid van de moeder aan het gelukshormoon oxytocine dat vrijkomt in het lichaam van de moeder wanneer borstmelk geproduceerd wordt. Moeders ervaren in de periode na een bevalling niet alleen napijn, maar ook slaaptekort en stress. Het geven van borstvoeding helpt hen te relaxen en zorgt voor een afname van de stress, wat weer een positief effect op de mentale gezondheid heeft.

'Falen'

Het gevoel om in de ogen van de buitenwereld 'te falen als moeder' draagt volgens de onderzoeker enorm bij aan het risico op mentale problemen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl