de Verloskundige

‘Borstvoeding kan 800.000 kinderlevens redden’

1 februari 2016

Het geven van borstvoeding aan baby's zou wereldwijd jaarlijks de levens van 823.000 baby's en 20.000 moeders kunnen redden. Dat beweert het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet.

Ook zou het geven van borstvoeding volgen The Lancet het aantal infecties verminderen, het aantal gevallen van overgewicht en diabetes doen afnemen en bepaalde vormen van kanker bij moeders voorkomen. Naast de medische gevolgen, zou borstvoeding ook kunnen leiden tot een besparing van ongeveer 275 miljard euro.

Conclusies niet nieuw

Het tijdschrift wijst erop dat deze conclusies niet nieuw zijn. In 2013 bracht The Lanceteen rapport naar buiten met grotendeels dezelfde conclusies. Het blad ergert zich aan het gebrek aan actie:

"Ondanks de versteviging van het bewijs rondom de voordelen van borstvoeding, vooral op economisch vlak, blijft wereldwijde actie uit. Waarom is er zo weinig progressie geboekt?"

Borstvoeding gewoner in arme landen

The Lancet noemt een andere opvallende conclusie uit het onderzoek: borstvoeding is een van de weinige zaken die bijdragen aan een betere gezondheid die in arme landen gangbaarder zijn dan in rijke landen. In arme landen krijgen bijna alle baby's gedurende het eerste levensjaar borstvoeding, in rijke landen geldt dit slechts voor 20 procent. In het Verenigd Koninkrijk is het percentage zelfs lager dan 1 procent.

Meer informatie

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je baby, maar ook aan zijn gezondheid én die van jou. Het is niet alleen gezond, maar ook praktisch. Je hebt het namelijk altijd bij je, is altijd op de juiste temperatuur, is hygiënisch, je baby bepaalt zelf hoeveel hij drinkt en bovendien is borstvoeding gratis.

Lees meer over het geven van borstvoeding of vraag je verloskundige ernaar.

Bron

de Volkskrant - Lees het oorspronkelijke artikel de Volkskrant

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl