de Verloskundige

De bevalling: de meeste moeders kijken positief terug

23 oktober 2018

Een bevalling is niet niks. Sterker nog: bevallen is erg spannend. Elke bevalling is anders en iedere vrouw beleeft haar bevalling op haar eigen manier. Uit een recent artikel van RTL Nieuws blijkt de meeste vrouwen gelukkig positief terugkijken op de bevalling!

In Nederland kun je – in principe – zelf kiezen waar je wilt bevallen. Vrouwen die aan het begin van de bevalling bij een verloskundige in de wijk (eerste lijn) onder controle zijn, kunnen meestal kiezen of ze thuis, in het geboortecentrumpoliklinisch of in het ziekenhuis willen bevallen. Al deze plekken zijn veilig. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Uit het artikel van RTL Nieuws blijkt dat maar liefst 84% van de vrouwen die thuis zijn bevallen hun bevalling vond meevallen. 57% van de vrouwen die in het ziekenhuis zijn bevallen is het hiermee eens.

Meeste vrouwen ook positief over de begeleiding en ondersteuning

Niet alleen kijken de meeste vrouwen positief terug op hun bevalling. Ook op de begeleiding en ondersteuning van de zorgverlener kijken de meeste de meeste vrouwen positief terug. Uit een onderzoek van Offerhaus en De Jonge blijkt dat de meeste vrouwen die de bevalling zijn ingegaan onder controle van de  eerstelijns verloskundige heel tevreden zijn over hun zorgverleners: op een schaal van 1 tot 10 scoren zij gemiddeld een 9.1. Vrouwen die de bevalling in het ziekenhuis zijn begonnen beoordelen de ondersteuning van de zorgverlener met een 8.9.
Vrouwen die thuis zijn begonnen met de bevalling beoordelen de kwaliteit van de zorg met een 3.9 op een schaal van 1 tot 4. Vrouwen die in het ziekenhuis zijn begonnen scoren de kwaliteit van de zorg met een 3.8.

De zwangere in de lead!

Het is jouw bevalling, dus het is belangrijk dat jij ervaart dat jij de controle hebt. Jij bepaalt in welke houding je wilt bevallen en bij welke vorm van pijnbehandeling jij je het prettigst voelt. Uit het onderzoek van Offerhaus en De Jonge blijkt dat vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling iets meer het gevoel van controle ervaren dan de groep die doorverwezen wordt. Vrouwen die thuis zijn begonnen met de bevalling scoren het gevoel van controle met een 56.3 tot 63.5 op een schaal van 11 tot 77. Vrouwen die doorverwezen zijn naar het ziekenhuis geven gemiddeld een score van 53,9 tot 59,7 voor het gevoel van controle. Vrouwen die van plan waren thuis te bevallen voelden zich vaker betrokken bij het maken van beslissingen, dan vrouwen die in het ziekenhuis zijn bevallen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl