de Verloskundige

Eis keuzevrijheid in de geboortezorg!

4 april 2022

De Tweede Kamer staat op het punt een beslissing te nemen waardoor de keuzevrijheid van de zwangere vrouw binnen de geboortezorg in Nederland verdwijnt. Verloskundigen staan juist voor deze keuzevrijheid. Als vertrouwde zorgverlener ondersteunen zij zwangere vrouwen in het zelf beslissen tijdens hun zwangerschap. Bijvoorbeeld over waar en met wie ze bevallen.

Wat is er aan de hand?

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de manier waarop geboortezorg nu betaald wordt aanpassen door het declareren van een integraal tarief in te voeren. Hij heeft dit op 21 maart in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. Dit klinkt als slechts een technisch verhaal, maar tast de zelfstandigheid van verloskundigen aan en heeft grote gevolgen voor de hele geboortezorg en de keuzevrijheid van zwangere vrouwen.

Help mee!

Met de campagne #PERSvrijheid wil de Koninklijke Nederlandse Organisatie van en voor verloskundigen (KNOV) de Tweede Kamer in laten zien dat ze niet akkoord moeten gaan met het voorstel van minister Kuipers en hier heeft de KNOV jouw hulp hard bij nodig. Help jij mee?

Deel onze actie
Deel jouw (zwangere) foto met #persvrijheid op social media. Check op Instagram de sticker library of download de afbeelding hier. Voorbeeldtekst:

De keuzevrijheid in de geboortezorg staat op het spel. Daarom voeren we actie voor #PERSVRIJHEID. Doe je mee? Check onzepersvrijheid.nl of @onzepersvrijheid.

Teken de petitie Noodalarm
Burgerinitiatief ‘Noodalarm Geboortezorg’ is een petitie gestart om te laten zien dat Nederland het hier niet mee eens is. Teken nu, want elke stem telt! Noodalarm Geboortezorg is een beweging van en voor zwangeren, ouders en zorgprofessionals.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over integrale bekostiging, waarom verloskundigen en veel andere partijen hierop tegen zijn én wat het voor jou gaat betekenen op: www.onzepersvrijheid.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl