de Verloskundige

Gepland thuis of poliklinisch bevallen: even veilig

1 april 2015

Als je gepland thuis bevalt of in het ziekenhuis, dan is dat allebei even veilig voor de gezondheid van je baby. Dat blijkt uit een groot onderzoek gehouden onder 743.070 Nederlandse vrouwen.

Groot onderzoek

De afdeling Midwifery Science van de Academie Verloskunde Amsterdam en het VU medisch centrum deed een groot onderzoek onder 743.070 vrouwen en hun bevallingen. 

Gepland bevallen

Bij de uitkomsten van ruim 740.000 bevallingen werd gekeken naar de vrouwen die aan het begin van de bevalling onder begeleiding waren van een eerstelijns verloskundige (een verloskundige in een praktijk). De moeders die gepland thuis wilden bevallen, kregen even gezonde baby's als de moeders die poliklinisch (in het ziekenhuis zonder medische reden) wilden bevallen, ongeacht waar de baby's uiteindelijk ter wereld kwamen.  

De even veilige uitkomsten voor de baby gelden vooral als je bevalt van je eerste kind. Eerder bevallen vrouwen die planden om thuis te bevallen, kregen zelfs baby's met betere gezondheidsuitkomsten, zoals een hogere Apgar score

Bereid je goed voor de op de geboorte

Ben je gezond zwanger, dan maakt het voor de gezondheid van je baby niet uit waar je wilt bevallen. Het is allebei even veilig.

Het is altijd goed om je voor te bereiden op de bevalling. Je kunt je voorbereiden op geboorte door er veel over te lezen en door een geboorteplan te maken.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl