de Verloskundige

Gezondheidsraad: zwangere vrouwen inenten tegen kinkhoest ter bescherming baby

2 december 2015

De Gezondheidsraad adviseert minister Schippers van VWS zwangere vrouwen in de laatste drie maanden van de zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden om zo hun baby's te beschermen.

Advies Gezondheidsraad

Uit wetenschappelijke literatuur signaleert de Gezondheidsraad  7 opties om baby's beter te beschermen tegen kinkhoest. De commissie die dit advies opstelde, heeft de zeven opties getoetst aan de 7 criteria voor opname van een vaccinatie in een publiek programma.

Uit deze toetsing bleek dat het merendeel van deze opties onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is. Alleen 1 optie 'vaccinatie van de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap'  voldoet grotendeels aan alle 7 criteria. Daarom ziet de commissie deze optie als de aanbevolen benadering voor aanvullende bescherming van jonge zuigelingen.

Lees voor meer informatie verder op de website van de Gezondheidsraad.

Reactie beroepsorganisatie verloskundigen (KNOV)

De Gezondheidsraad heeft wat kanttekeningen gemaakt bij de invoering van de vaccinatie van de zwangere vrouw tegen kinkhoest. Een van de kanttekeningen is, dat nog niet duidelijk is welke zorgverlener de vaccinatie gaat geven. Dat moet eerst geregeld worden. Ook bestaat er geen los kinkhoestvaccin, maar alleen een vaccin in combinatie met difterie en tetanus (dTAK). Verder is het belangrijk dat RIVM en Lareb toezicht houden op effectiviteit en veiligheid voor moeder en kind. Eerstvolgende stap is dus of minister Schippers het advies overneemt. Daarna komen alle randvoorwaarden aan bod en is goede informatie nodig voor de zwangere en de betrokken zorgverleners

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest wordt ook wel de 'honderd-dagen-hoest' genoemd. Kinderen moeten continu hoesten, halen moeilijk adem en soms lopen ze hierdoor blauw aan. De ziekte is zeldzaam. Baby's kunnen twee maanden na de geboorte ingeënt worden tegen kinkhoest, via het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het advies van de Gezondheidsraad en/of het vaccineren van je pasgeboren baby?

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl