de Verloskundige

Hulp voor sombere zwangere vrouwen

5 augustus 2014

Op zwanger én somber zijn, rust helaas nog steeds een taboe. Aanstaande moeders zoeken zelden hulp. En dat terwijl psychische klachten behoorlijk vaak voorkomen tijdens de zwangerschap. 

Maar liefst 17 procent van de zwangere vrouwen voelt zich regelmatig somber en 12 procent heeft werkelijk een depressie. Waarom aan psychische klachten tijdens de zwangerschap tot nu toe niet veel gedaan werd, heeft te maken met twee belangrijke redenen. Veel zwangere vrouwen denken dat deze klachten als somberheid en niet kunnen genieten van de zwangerschap erbij horen. En daarnaast heeft de buitenwereld heeft weinig begrip voor zwangeren met sombere en angstige gevoelens. Als je zwanger bent, moet je gewoonweg blij en dankbaar zijn, lijkt de gedachte. Niet gek dus dat deze vrouwen het moeilijk vinden om hulp te zoeken.

Hulp

Toch is het belangrijk om hulp te zoeken en iets aan die depressieve gevoelens te doen. Je depressief voelen is slecht voor de ongeboren baby. Als je veel stress hebt, maak je veel van het hormoon cortisol aan. Daardoor neemt het risico toe op een te vroeg geboren baby of een baby met een laag geboortegewicht. Ook heb je kans dat de borstvoeding niet lukt en is de kans groter dat je een postnatale depressie krijgt.

Voor vrouwen met sombere of depressieve gevoelens tijdens en na de zwangerschap, komen er in Nederland steeds meer speciale POP-poli’s. Zo opende het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam de eerste POP-poli voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen. En in november wordt er in Den Haag een poli geopend voor vrouwen met depressieklachten.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar e-therapy: een laagdrempelige zefhulpbehandeling voor zwangere en pas bevallen vrouwen. Vrouwen die mee willen doen aan dit onderzoek kunnen zich aanmelden via Mamakitsonline. Op deze website staat ook meer informatie over het onderzoek. 

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl