de Verloskundige

Inknippen tijdens bevalling

16 januari 2017

In de media is er volop aandacht over het inknippen tijdens de bevalling. Inknippen gebeurt door de verloskundige thuis of poliklinisch of door gynaecologen in het ziekenhuis.

Landelijk grote verschillen

Het zetten van een knip

Uit onderzoek blijkt dat er een landelijk grote verschillen bestaan in het zetten van een knip. Zo wordt in het ene ziekenhuis vaker een knip gezet dan in een ander ziekenhuis. De reden daarvan is niet bekend. Wel weten we dat er eerder een knip gezet wordt bij vrouwen die met behulp van een vacuümpomp bevallen.

Niet standaard

Inknippen wordt niet standaard gedaan, maar alleen als er een indicatie is dat je baby zo snel mogelijk geboren moet worden. De geboorte kan dan met behulp van deze knip iets worden vervroegd. Als je verloskundige besluit om in te knippen omdat je baby snel geboren moet worden, moet zij dit in overleg met jou doen.

Klachten

Sommige vrouwen houden klachten over na het zetten van een knip zoals: infecties, een pijnlijk litteken of pijn tijdens het vrijen. Dit is meestal van korte duur, maar soms houden klachten langere tijd aan. Het is belangrijk dat je deze klachten bespreekt met je verloskundige.

Bij vragen over inknippen kun je altijd terecht bij je verloskundige of gynaecoloog. Ook als je ingeknipt bent en hier klachten van hebt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl