de Verloskundige

Krachtige verhalen over zwangerschap en geboorte

4 februari 2016

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) lanceert de campagne 'Eigen krachtige verhalen'. Aan de hand van ervaringsverhalen en informatie over het natuurlijke verloop van de zwangerschap en geboorte op deverloskundige.nl/krachtigeverhalen wil de KNOV de zwangere vrouw (en haar partner) zelfbewuster maken en haar in haar kracht zetten.

Ervaringsverhalen zijn een belangrijke bron voor vrouwen ter voorbereiding op de bevalling. Ook jij kunt je eigen krachtige verhaal van de zwangerschap en geboorte van hun baby vastleggen via http://mijncollage.deverloskundige.nl. Met een aantal mooie foto's kun je jouw verhaal opslaan voor eigen gebruik in bijvoorbeeld een fotoalbum, maar ook delen via Facebook met andere (zwangere) vrouwen, je familie en vrienden.

Krachtige verhalen

Als jij je ervaringsverhaal wil delen met andere (zwangere) vrouwen, dan plaatst de KNOV na jouw goedkeuring de collage op de Facebookpagina deverloskundige. Op de website deverloskundige.nl/krachtigeverhalen staan uitgebreide ervaringsverhalen met meer informatie over zwanger zijn en bevallen. De verhalen rouleren voor de diversiteit aan ervaringen; elke zwangerschap en bevalling verloopt immers anders.

Angst moet plaatsmaken voor vertrouwen

Onder invloed van media en ervaringen van anderen lijken vrouwen angstiger voor de bevalling en zwangerschap en minder te geloven in het natuurlijk verloop van de zwangerschap en baring. Deze angst wil de KNOV ombuigen zodat vrouwen en hun partner met vertrouwen de zwangerschap kunnen doorlopen en aan de bevalling beginnen.

Het krachtige verhaal van Jessica

Jessica vangt de weeën op in bad

"Tijdens mijn zwangerschap keek ik veel filmpjes van bevallingen en las ik veel bevallingsverhalen. De rust die uitstraalde van een badbevalling, het positieve effect ervan op de pijn van de weeën en de baby die rustig in het water geboren wordt, vond ik prachtig. Dat wilde ik ook meemaken!"

Hoge bloeddruk
Na een dag overtijd bleek Jessica's bloeddruk gestegen. 's Avonds kwam de verloskundige om de bloeddruk nog een keer te meten. Deze bleek nog verder gestegen. Jessica werd doorverwezen naar het ziekenhuis. "Op dat moment was ik even het vertrouwen in mijn eigen lichaam kwijt. De gynaecoloog controleerde de baby en mij en vroeg wat we graag wilden. Ik zei dat ik graag thuis in bad wilde bevallen. De gynaecoloog vond het goed en liet ons gelukkig weer naar huis gaan. Hij vertrouwde er op dat ik dit kon; dat gaf een goed gevoel! We moesten wel de volgende dag terugkomen als de bevalling nog niet begonnen was. Een thuisbevalling was nog niet van de baan! Die nacht kreeg ik lichte weeën. Ik kreeg weer vertrouwen dat het goed zou komen en had er zowaar echt zin in."

Benieuwd hoe het verhaal van Jessica verder gaat? Kijk dan op deverloskudige.nl/krachtigeverhalen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl