de Verloskundige

Ministers onderzoeken mogelijkheden registratie doodgeboren kinderen

5 april 2016

Een kind verliezen is intens verdrietig. Voor ouders van doodgeboren kinderen kan registratie van hun kind van groot belang zijn. Ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Van der Steur (Veiligheid & Justitie) gaan onderzoeken hoe deze registratie beter kan.

Dat spraken Plasterk en Van der Steur op 4 april af met de indieners van de petitie voor registratie van levenloos geboren kinderen. Ruim 82.000 mensen tekenen de petitie 'Ik wil ook in het Basisregistratie Personen (BPR)'. Onlangs werd deze petitie aan de Tweede Kamer voor een wetswijziging voor de erkenning van doodgeboren kinderen.

Petitie-indieners: Geen apart landelijk register

Plasterk en Van der Steur spraken gister in Den Haag vijf indieners van de petitie. Het voorstel van de ministers is een landelijk register op te zetten waarin ouders de gegevens van hun doodgeboren kind kunnen zetten. De indieners van de petitie zijn niet tevreden met het voorstel van de ministers. Hoewel zij het gesprek zelf als positief ervoeren omdat "er serieus naar hen werd geluisterd en er welwillendheid is getoond", kunnen zij zich niet vinden in het voorstel van de ministers. De initiatiefnemers zijn geen voorstander van een apart landelijk register.

Roos Schlikker - een van de sympathisanten - zegt in Het Parool: " Wij zijn geen voorstanders van een apart register. Zoiets bestaat nu ook al, en je hebt er niets aan. Maar ik had ook niet verwacht dat ze meteen met een belofte zouden komen voor de BRP. Ik zie het positief in, hiervoor had ik het gevoel dat we helemaal niet serieus werden genomen. Er wordt in ieder geval onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. En of er echt wat zal gebeuren, dat moeten we nog zien."

Onbeantwoorde vragen over pijnlijk onderscheid

Daarnaast bleef een van de belangrijkste vragen van de initiatienemers onbeantwoord: Waarom wordt er onderscheid gemaakt tussen kinderen die net voor of net na de geboorte sterven? Als een baby levend ter wereld komt maar een minuut later sterft, wordt het kind opgenomen in de BRP. Anders wordt het kind geacht nooit te hebben bestaan, zegt de wet letterlijk. Dat is voor ouders van doodgeboren kinderen zeer pijnlijk. Roos Schlikker: "Ik heb die grens nooit begrepen. Het enige verschil is of een kind in de baarmoeder overlijdt of net daarbuiten. We hebben er meerdere malen naar gevraagd, maar een antwoord kregen we niet."

Aanpassing artikel 2 van het Burgerlijk Wetboek

De ministers lieten weten te onderzoeken hoe artikel 2 van het Burgerlijk Wetboek aangepast kan worden. In dat artikel staat dat "levenloos geborenen geacht worden niet te hebben bestaan". Dit is voor veel ouders pijnlijk. Plasterk en Van der Steur hebben nog voor de zomer een vervolgafspraak beloofd met de indieners van de petitie. Dan zullen zij de resultaten van hun onderzoek met hen bespreken.

Bron

Het Parool - Ministers overwegen register voor doodgeboren kinderen http://www.parool.nl/binnenland/ministers-overwegen-register-voor-doodgeboren-kinderen~a4275646/

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl