de Verloskundige

Nieuw advies Voedingscentrum: deze producten kan je beter niet eten tijdens je zwangerschap

6 juli 2018

Tijdens je zwangerschap zijn er veel dingen die je zonder zorgen gewoon kunt eten. Maar sommige producten kunnen wél schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby, zoals alcohol, rauw vlees en rauwe melk. Daarom is het belangrijk om je goed bewust te zijn van wat je wél en niet mag eten. Het Voedingscentrum helpt je daarbij. 

Het Voedingscentrum ondersteunt zwangere vrouwen in het creëren van een juist voedingspatroon tijdens de zwangerschap. Zo adviseert het Voedingscentrum dat je beter geen gerookte kant-en-klare vis uit de koeling kan eten tijdens je zwangerschap, zoals gerookte zalm, bokking, haring, sprot, forel. Zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking. Ook raadt het Voedingscentrum het eten van zachte en harde kaas gemaakt van rauwe melk of het eten van rauwe eieren en producten met rauwe eieren af.

Vlees en vis

Het Voedingscentrum adviseert om geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees te eten. Wil je wel een stukje vlees eten, verhit het rauwe vlees dan door en door. Zo dood je eventuele ziekmakers zoals Toxoplasma gondii.

Vis is goed voor de gezondheid, maar let daarbij wel op welke visproducten je eet. Eet bijvoorbeeld geen rauwe vis. Dit is vis die niet verhit is geweest, waaronder haring en sushi. Ook gerookte kant-en-klare vis uit de koeling kun je beter niet onverhit eten. Deze vis kan listeria bevatten. Als je de gerookte vis eerst goed verhit, kun je het wel eten.
Eet bij voorkeur vette vis zoals Atlantische zalm en sardines. Minder vette vissoorten die je kunt eten zijn bijvoorbeeld kabeljauw, koolvis en tong.

Tabel: wat kun je beter mijden tijdens je zwangerschap?

Het Voedingscentrum heeft een lijst met adviezen ontwikkeld die je vertelt wat je beter niet kunt eten of drinken tijdens je zwangerschap én hoe je veilig omgaat met je eten. In deze lijst staat beschreven welke producten je beter helemaal niet kan nuttigen en welke producten je in mindere mate kan nuttigen.

De volledige lijst met adviezen is te vinden op de site van het Voedingscentrum. 

Toch een product uit de tabel gegeten of gedronken?

Volgens het Voedingscentrum hoef je je niet gelijk ongerust te maken als je één keer een product uit de tabel hebt gegeten of gedronken. De kans dat het schadelijk was voor je baby is klein. Maar neem het in het vervolg liever niet meer, want soms kunnen de gevolgen wél ernstig zijn.

Bij twijfel...

Niet helemaal zeker of iets van rauw vlees of van rauwe melk is gemaakt? Neem dan contact op met de fabrikant. Als je twijfelt of je een product wel of niet mag tijdens de zwangerschap en staat dit product niet in de lijst van het Voedingscentrum, vraag het dan aan je verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl