de Verloskundige

Nieuw: film ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’

12 juni 2015

De geboorte van je baby is een belangrijke gebeurtenis. Maar ook spannend; want wat kun je verwachten? Bekijk de film ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’ en hoor van andere moeders wat hun verwachtingen waren, hoe zij zich hebben voorbereid en hoe hun bevalling uiteindelijk is gegaan.

Ook zijn in de film verschillende professionals aan het woord; zij leggen uit wat baringspijn is en hoe je hiermee om kunt gaan. De film is ontwikkeld door de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV).  

Ervaringsverhalen van moeders én professionals

In de film vertellen zowel moeders als professionals over de bevalling. Hoe kun je omgaan met pijn tijdens de bevalling: wat kun je zélf doen en welke pijnbehandelingsmethoden zijn er? Vier moeders en een vader vertellen over hun eigen verwachtingen en hun ervaringen. Zo zegt Dieuwke in de film over de bevalling: ”Ja, dat doet pijn. Dat zal zeker zo zijn. Hoe meer ontspannen je in die bevalling gaat, hoe beter je met de pijnklachten om kan gaan.”

Ook zijn in de film professionals aan het woord: verloskundigen, een gynaecoloog en een neurowetenschapper. Zij vertellen waarom je pijn hebt als je bevalt, hoe het komt dat pijn voor iedereen anders is en wat je kunt doen tegen de pijn. Duidelijk wordt wat je allemaal zelf kunt doen en wat er mogelijk is als je de pijn niet meer houdt.

Animaties met verschillende soorten pijnbehandelingsmethoden

Door duidelijke animaties zie je ook wat de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden zijn; zowel comfortverhogend als met medicijnen. In één oogopslag wordt duidelijk wat de voor-en nadelen hiervan zijn. Door meer comfort tijdens de bevalling neemt de pijnbeleving bijvoorbeeld af. Denk aan: continue begeleiding (door een verloskundige, partner, familielid en/of doula), ontspanningsmogelijkheden als douchen/baden en van bevallingshouding wisselen. Bij medicijnen worden besproken: de ruggenprik, pethidine, remifentanil en lachgas.

Voorproefje van de film

Bekijk de korte versie (2 minuten) van de film ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’. Je kunt ook de lange versie van 20 minuten bekijken. Verder is er een filmpje met alleen de animaties (overzicht van de verschillende pijnbehandelingsmethoden).

Meer informatie

Wil je meer weten over baringspijn en hoe je hiermee om kunt gaan? Lees dan de folder ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’ (beschikbaar in verschillende talen). Hierin kun je nog eens op je gemak alle informatie over pijn en pijnbehandeling nalezen. Natuurlijk staat deze informatie ook op onze website: deverloskundige.nl/ pijnbehandeling.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl