de Verloskundige

Nieuw: Keuzehulp Omgaan met pijn tijdens de bevalling

15 februari 2023

Er zijn veel dingen die je kunt doen bij pijn tijdens je bevalling. Deze keuzehulp geeft daar informatie over. En helpt je nadenken over wat jij belangrijk vindt voor jezelf en je baby.

Deze nieuwe online keuzehulp laat zien welke mogelijkheden er zijn, hoe goed de pijnbehandelingen werken tegen de pijn, wat de voor- en nadelen van verschillende pijnbehandelingen zijn, maar ook door wie, wanneer en waar iets wordt toegediend, tot welk moment het kan worden toegediend en hoe lang het middel werkt.

De ruggenprik werkt in vergelijking met andere pijnbehandelingen het beste tegen de pijn, maar bijvoorbeeld niet bij iedereen is bekend dat voor een ruggenprik altijd eerst de conditie van de baby moet worden gecontroleerd middels een hartfilmpje, dat duurt ongeveer een half uur.

Caroline van der Marel, voorzitter van de NVA en hoofd anesthesiologie bij het Erasmus MC in Rotterdam: “Een bevalling is een bijzonder, maar ook emotioneel en heftig moment in je leven. Met de keuzehulp kun je je, ver voor je bevalling, verdiepen in de verschillende opties. Je kunt bedenken wat je wensen zijn en ook een plan B maken, omdat je van tevoren niet weet hoe je bevalling verloopt.”

Samenwerking

De Keuzehulp Omgaan met pijn tijdens de bevalling is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de Nederlandse vereniging voor Anesthesiologie (NVA). De keuzehulp is beschikbaar via thuisarts.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl