de Verloskundige

Partnerverlof volgend jaar van 2 naar 5 dagen

19 juni 2018

Vanaf januari 2019 gaat het partnerverlof van 2 naar 5 dagen. Nu is het zo dat partners na de geboorte van hun kind twee dagen verlof krijgen, maar vanaf januari 2019 zal het geboorteverlof van partners 5 dagen worden doorbetaald. Dit betekent dat partners na de geboorte meer tijd kunnen doorbrengen met hun pasgeboren kind. Dat wordt geregeld in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Het doel is om ouders met kinderen te ondersteunen in een goede verdeling in arbeid en zorg. Partners kunnen dit verlof meteen opnemen, maar ook in de eerste vier weken na de bevalling. Bijvoorbeeld wanneer de kraamzorg weer weg is.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is trots dat het kabinet deze stap zet. “Zeker de eerste dagen met je kind zijn heel bijzonder. Fijn om dan meer tijd te krijgen, zodat je kunt wennen aan het leven met een baby erbij. Dat is een betere start voor iedereen: niet alleen voor de partner van de moeder, maar ook voor de moeder en het kind.” Daarnaast blijkt uit meerdere onderzoeken dat een langer geboorteverlof van de partner voor een betere binding zorgt tussen ouder en kind.  

Ook het adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt per 1 januari 2019 verlengd, van vier naar zes weken. Daarnaast regelt de nieuwe wet dat partners vanaf juli 2020 in het eerste half jaar na de geboorte van de baby nog eens vijf weken extra geboorteverlof kunnen opnemen. In die periode hebben partners recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. 

(Bron: Rijksoverheid, 2018

  

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl