de Verloskundige

Provinciale verschillen bij ingrepen tijdens de bevalling

4 juni 2018

Er is veel verschil per provincie als het om interventies (ingrepen) bij bevalling gaat. Denk aan: het toepassen van pijnbestrijding, inleiden, het opwekken van weeën, het gebruik van een vacuümpomp (kunstverlossing ) of het uitvoeren van keizersnede. Daarnaast verschilt de betrokkenheid van een kinderarts per provincie.  

Dat blijkt uit een grootschalige studie van het
VUmc ‘Regional variations in childbirth interventions in the Netherlands: a
nationwide explorative study’
dat vrijdag 1 juni werd gepubliceerd in het
wetenschappelijke tijdschrift BMC Pregnancy and Childbirth.’

Vervolgonderzoek wenselijk

Deze studie geeft inzicht in de variatie per regio en ondersteunt het zorgverleners en beleidsmakers om cijfers te evalueren en te streven naar optimaal gebruik van interventies, zoals aanbevolen door de WHO. Opvallende variatie is mogelijk een aanwijzing voor teveel gebruik van interventies in sommige provincies. Nader onderzoek moet uitwijzen waarom die verschillen per provincie soms zo groot zijn. Daarnaast moeten zorgverleners met elkaar in gesprek over de vraag wanneer een ingreep noodzakelijk is. Dat zijn zorgverleners het blijkbaar niet altijd over eens gezien de uitkomsten van het onderzoek.

De beroepsorganisatie van verloskundigen, KNOV, onderschrijft de noodzaak van vervolgonderzoek. Waarom de verschillen per provincie soms groot zijn, moet worden nagegaan. Daarnaast is nodig vast te stellen wanneer een ingreep noodzakelijk is.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl